Přerov: Nově opravený park už ničí vandalové a zloději

11.01.2018 19:51

Parčík na náměstí Františka Rasche v Přerově prošel ve druhé polovině loňského roku kompletní rekonstrukcí. Stane se totiž místem, kde se 11. února uskuteční pietní akt, který vzpomene přerovského rodáka Františka Rasche - vůdce vzpoury námořníků v boce Kotorské, který byl před sto lety popraven. Lidé, kteří park navštěvují, ale už mají na svědomí první škody.

Přerov: Nově opravený park už ničí vandalové a zloději
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Aby se park stal důstojným místem, kde si připomeneme významné události roku 1918, nechali jsme ho zrekonstruovat. Dlouho ale bez újmy nezůstal. Vandalům – nebo možná spíše zlodějům – se zalíbilo železné oko, které má evokovat kotevní prvek na přídi lodi. Pokoušeli se ho z betonu získat zřejmě pomocí nástrojů – a i když se jim nepodařilo ho odnést, tak oko poničili tak, že musíme do parku znovu povolat dělníky,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. Podle Ivany Pinkasové z odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu to není jediný negativní bod, který úředníci v této sociálně vyloučené lokalitě města zaregistrovali. Poznamenala: „Návštěvníci si například pletou kovové lavičky s rohožkou na boty, běžně projdou travou a pak si o lavičku očistí podrážku. Obáváme se, jak bude náměstí vypadat do 11. února. Apelujeme proto na obyvatele, aby neničili nový park a neznehodnocovali tak práci mnoha lidí. “

Náměstí Františka Rasche „prokouklo“ díky investici města ve výši 2 miliony 350 tisíc korun. Opravou prošly stávající zpevněné plochy a chodníky, jsou tu nové lavičky a také tabule, která připomíná osobnost Františka Rasche. Rovněž jeho busta byla odbornou firmou zrestaurována – a to včetně obnovy písma na žulovém podstavci. Park má i zrekonstruovaná a rozšířená stání na tříděný odpad, na ploše byly vysazeny dřeviny, novinkou je živý plot.

„Oprava trvala půl roku a kolaudace celého parku je naplánována na 6. února. Doufáme, že do té doby už nebudeme muset řešit žádné škody,“ řekl na závěr Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.