Přerov: Po cyklostezce Velká Dlážka pohodlně do centra

10.05.2018 13:01

Nová cyklostezka v délce půl kilometru propojila střed města s ulicí Velká Dlážka a Lipnická. Cyklistům se tak usnadnil a zpříjemnil pohyb po městě.

Přerov: Po cyklostezce Velká Dlážka pohodlně do centra
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Původní stezka vedoucí po chodníku byla rozebrána a nahrazena novou zámkovou dlažbou, která rozdělila prostor do tří částí. Červenou dlažbou je vyvedena obousměrná stezka pro cyklisty - a v šedivé je proveden chodník. Rekonstrukce cyklostezky přišla město na 6 milionů 200 tisíc korun a na spolufinancování způsobilých výdajů se bude z 90 % podílet Evropská unie a to dotací z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Olomoucké aglomerace až do výše 90 procent uznatelných nákladů.

Stavba cyklostezky byla zahájena za kruhovým objezdem u hotelového domu Strojař. Práce postupovaly ve čtyřech etapách a zastavily se až za autobusovou zastávkou, kousek od pobočky městské knihovny na Velké Dlážce. Cyklostezka bude v budoucnu prodloužena ještě dál do Předmostí. Tam ale budou navazující práce pokračovat až v souvislosti s výstavbou okružní křižovatky Velká Dlážka – Polní - Lipnická, tedy nejdříve za dva roky. Cyklisté úsek od zastávky autobusu až do Předmostí budou moci i nadále využívat – a to ve stejném režimu, jako dosud, tedy po jednosměrné cyklostezce, která vznikla pouze nástřikem s vymezením trasy pro kola. V budoucnu bude i tam obousměrná cyklostezka v zámkové dlažbě, kterou bude lemovat chodník.

Nová cyklostezka má šířku dva a půl metru, chodník je široký tři metry. Chodník od okružní křižovatky u Strojaře až po stávající parkoviště před mototechnou je od cyklostezky oddělen dělicím pásem zeleně v šířce zhruba jednoho metru. V další části je pak chodník od cyklostezky oddělen hmatným pásem, který je široký asi 40 centimetrů. Kromě výstavby cyklostezky a opravy stávajících chodníků dostala tato lokalita také nové sadové úpravy - byl položen travnatý koberec a vysazeny keře. Zároveň také v blízkosti cyklostezky přibyly nové stojany na kola a odpadkové koše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…