Přerov: Po mostě nad Olešnicí bude moci jet auto až o váze 26 tun. Oprava přinese navýšení nosnosti

25.11.2021 16:01 | Tisková zpráva

Most v ulici U Potoka v Penčicích je ve špatném technickém stavu a čeká ho oprava, která by měla přijít asi na 5 milionů korun. Radní v listopadu schválili podmínky k veřejné zakázce.

Přerov: Po mostě nad Olešnicí bude moci jet auto až o váze 26 tun. Oprava přinese navýšení nosnosti
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„V průběhu zimy bude vybrán dodavatel stavby a v březnu by se mělo začít s rekonstrukcí, která potrvá 90 dnů,“ řekla náměstkyně primátora Hana Mazochová. 

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Oprava mostu přes potok Olešnice bude spočívat ve výměně nosné konstrukce včetně příslušenství jako jsou římsy či zábradlí. „Kamenné opěry budou částečně rozebrány a doplněny novými železobetonovými úložnými prahy. Kamenné zdivo opěr a jejich křídel má být přespárováno,“ vzpomněl radní Michal Zácha. Zdůraznil rovněž, že po rekonstrukci bude prodloužena životnost mostu a navýšena jeho nosnost – v současné době může po této konstrukci přejet jedno vozidlo o maximální hmotnosti 4, 8 tuny a nově to bude 26 tun. „Stav mostu je v tuto chvíli klasifikován stavebním stupněm číslo šest, což znamená velmi špatný – a od havarijního stavu ho dělí už jen jeden stupeň. Na ten dosáhnout nechceme, proto se do rekonstrukce pouštíme,“ podotkl Jan Štajnar z odboru majetku přerovského magistrátu.

Kromě tohoto mostu U Potoka je ve špatném stavu ještě i další penčický most – ten, který vede ke koupališti. „Jeho oprava bude ale finančně mnohem náročnější, přibližná cena se odhaduje na 15 milionů korun,“ podotkla Hana Mazochová. Město už nechalo vypracovat projektovou dokumentaci, která by měla být hotová v únoru roku 2022.

Další opravy se chystají

Odbor majetku pracuje na postupném zlepšení dalších mostních konstrukcí ve správě města, které jsou ve špatném stavu.

„Tak například od listopadu se rozjela stavba nového propustku v ulici U Zahradnictví ve Vinarech za 2, 9 milionu korun. Dále máme v ruce projektovou dokumentaci i na propustek na spojce k Vinarům, v ulici Kočíře. Stavět se má na jaře příštího roku a přijde na 10 milionů,“ sdělil vedoucí odboru Miloslav Dohnal. Připomněl, že se na jaře roku 2022 počítá také s opravou tří mostků nad mlýnským náhonem Strhanec. Rekonstrukcí za 600 tisíc projde konstrukce před areálem Technických služeb města Přerova. Dále se plánuje oprava povrchu lávky v ulici U Výstaviště za 150 tisíc korun. A v Lýskách se čeká na sanaci opěr, která se bude provádět při snížené hladině Strhance a přijde asi na 30 tisíc korun.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…