Přerov: Pokladničku s vánoční sbírkou někdo vykradl, přesto v ní zůstalo rekordních třicet tisíc

04.01.2022 19:38 | Tisková zpráva

Nepříjemné překvapení čekalo dnes na úředníky přerovského magistrátu při otevírání kasičky, v níž byla uložena vánoční sbírka.

Přerov: Pokladničku s vánoční sbírkou někdo vykradl, přesto v ní zůstalo rekordních třicet tisíc
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Pokladnička, do které od začátku adventu Přerované vhazovali peníze na dobročinné účely, byla poničena – boční sklo neznámý pachatel vylomil a s největší pravděpodobností si přivlastnil část peněz. I přesto ale byl v kasičce dosud největší výtěžek za dobu její existence – částka lehce přesahující 30 tisíc korun. Případem se zabývá Policie ČR.

Kasička byla umístěna přímo na Masarykově náměstí, v blízkosti vánočního stromu. Podle domluvy měla být demontována v úterý 4. ledna dopoledne. „Den předtím jsem ji ještě fotila a zcela jistě vím, že nebyla nikterak narušena,“ konstatovala Jana Pivodová z Kanceláře primátora.

Náměstek primátora Petr Kouba, který má na starosti sociální oblast, řekl: „Jsem v šoku z toho, že si někdo dovolil takhle zneuctít sbírku, v rámci které lidé přispívali mobilnímu hospici Strom života, jehož pracovníci se starají o umírající. V pokladničce zůstalo 30 396 korun – kolik tam bylo před poškozením, to netušíme, věc jsme předali k řešení policistům, kteří vyhodnotí i kamerové záznamy. Doufáme, a také to tak vypadá, že zloděj stačil vzít jen minimum.“

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29838 lidí

Peníze mají putovat na nákup dýchacích přístrojů, takzvaných kyslíkových koncentrátorů. „Ty jsou pro naše klienty důležité, zvláště v dnešní době covidu,“ uvedl už dříve Stanislav Tvrdoň ze Stromu života.

Sbírka pod vánočním stromem se v Přerově pořádá už 23 let a dárci bývají obvykle přející. „Letošní výtěžek mě potěšil – s ohledem na to, že na náměstí nebyl po dobu adventu kulturní program a trhy se konaly až od 26. prosince, tak Přerované byli neskutečně štědří a za to jim děkuji, byť za sbírkou kvůli vykradení zůstává hořká pachuť,“ podotkl primátor města Petr Měřínský.

Loni se vybralo 26 982 korun pro sdružení Alfa Handicap – z výnosu byly pořízeny dvě repasované elektrické polohovací postele. V lednu roku 2020 vydala kasička 12 314 korun, o rok dříve 15 138 korun a v letech předchozích skončilo přepočítávání na částkách 14 757 korun a 9914 korun. Sbírka pod vánočním stromem má v Přerově tradici od roku 2009, kdy v kasičce „cinklo“ 8688 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…