Přerov: Přijďte s nápady, jak zlepšit život v ulicích či parcích

28.12.2020 7:35

Zelené zahrady na střechách budov? Nové vodní oázy v betonových ulicích města? Jezírka ve školních zahradách? Osázené autobusové zastávky či popínavé rostliny plazící se po domech? Biotop na Laguně? Nebo raději obnova vodního režimu v lužním lese Žebračka? To je jen „nástřel“ nápadů, které mohou Přerované doplnit svými vizemi, jak by si představovali modrozelené město.

Přerov: Přijďte s nápady, jak zlepšit život v ulicích či parcích
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Právě teď k tomu je ta nejlepší příležitost. Přerov byl totiž nejúspěšnějším žadatelem o dotace z takzvaných Norských fondů a díky tomu teď může připravovat strategii, jejíž součástí budou i nápady, které mají zlepšit životní prostředí.

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí

Klimatické změny se týkají takřka celé planety. „Také Přerov se s nimi potýká. Přibývá dnů s vysokými teplotami, extrémní srážky způsobují záplavy, problémem jsou i bleskové povodně a nedostatečné zasakování vody do vyprahlé půdy,“ říká náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Jak s těmito změnami efektivně pracovat, nebo dokonce jak z nich vytěžit pro obyvatele to nejlepší, na to má dát odpověď nová adaptační strategie pro roky 2021 až 2030. „V ní budou popsány hlavní klimatické změny – a jak se vyvíjely v čase. Zmapujeme, kde je město zranitelné. Poté bude odborná skupina vedená zpracovatelem hledat řešení ke zmírnění extrémních projevů počasí. Výběrové řízení na zpracovatele vyhrála v minulých dnech společnost ASITIS – Atregia, která vytvoří Přerovu plán přímo na míru,“ nastínil Kouba. Ten ke spolupráci vyzývá i Přerovany, kteří mohou už teď své vize nebo zkušenosti sdílené z jiných měst či států sdělovat na adrese: zeleny@prerov.eu – i s jejich podněty bude firma pracovat.

Díky tomu, že Přerov obsadil v rámci výzvy Norských fondů první místo, získá na pořízení strategie z těchto fondů 382 tisíc korun, Státní fond životního prostředí přispěl částkou 67 tisíc a Přerov se podílel 50 tisíci. Plán by měl být hotový do konce srpna příštího roku – a v průběhu jara se počítá i s veřejným slyšením pro obyvatele či dotazníkovým šetřením, v rámci něhož budou moci Přerované sdělit své názory.

„My samozřejmě nechceme mít další projekty do šuplíku. Tím, že strategii budeme mít na papíře, můžeme později žádat o dotace z národních dotačních programů na postupnou realizaci. Bez toho bychom na evropské peníze zkrátka nedosáhli,“ vysvětlil na závěr důležitost dokumentu přerovský primátor Petr Měřínský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…