Přerov: Škodovu ulici čeká poslední tečka

16.10.2019 21:10

Kauza „Škodova ulice“, která dlouhé roky plnila stránky novin, je definitivně u konce. Stavební firma už má jen poslední dny na to, aby upravila prostranství, které tu vzniklo po zbourání někdejšího romského ghetta. „V příštím týdnu upravenou lokalitu převezmeme od zhotovitele, firma už s pracemi finišuje. Za revitalizaci území, které bylo dlouhé roky ostudou Přerova, jsme dali 2 miliony 650 tisíc korun,“ shrnul primátor města Přerova Petr Měřínský.

Přerov: Škodovu ulici čeká poslední tečka
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Škodova ulice se nachází v blízkosti vlakového nádraží a tato vstupní brána do města byla dlouhé roky považována za nejhorší přerovskou adresu. Především romské rodiny, které tu žily, byly vystěhovány - a po mnoha peripetiích vjely na podzim roku 2017 do této lokality bagry, které čtvrť srovnaly se zemí. Město za bourání zaplatilo 3 a půl milionu korun, z toho 2 a půl milionu činila dotace. A jednou z podmínek získání této státní podpory byla právě revitalizace, která přišla na řadu letos.

„S úpravou začali dělníci v polovině července a jejich práce spočívala v oživení a úpravě úseku o délce 84 metrů, především veřejných ploch a chodníků,“ řekla primátorova náměstkyně Hana Mazochová. Chodník podél této plochy byl předlážděn, součástí zakázky byla i oprava oplocení mezi pozemkem a plochou bývalé továrny Heinik – původní zídku, která byla tvořena smíšeným zdivem z kamene a cihel, nahradilo betonové oplocení. Je tu nové kontejnerové stání, dvě lavičky, odpadkový koš – a po rozebrání zbytků dlážděných ploch, vymýcení křovin a srovnání terénu, přišlo na řadu i dosypání zeminy a osetí trávou. Travnatá plocha v místě, kde kdysi žilo až 500 lidí, je pomyslnou páskou v cílové rovince.

Celá čtvrť – kdysi hustě obydlená – zůstane takto zakonzervována. Nepočítá se tu s výstavbou, která tu byla v plánu ještě před deseti lety. V těsné blízkosti této lokality totiž povede průpich městem, který se už připravuje a který změní tvář této přerovské části.

Jak šel čas Škodovou ulicí

V roce 1895 dostala čtvrť u nádraží - rozhodnutím přerovských radních - název Škodova ulice. Pojmenována byla po Jakubu Škodovi, řediteli přerovského gymnázia, který v Přerově zemřel v roce 1885. Postupně zde začaly vyrůstat obytné domy pro železničáře a jejich rodiny. Lokalita patřila do šedesátých let dvacátého století k atraktivním přerovským adresám.

Na konci osmdesátých let dvacátého století byli do této části města vystěhováváni především problémoví lidé a neplatiči.

V devadesátých letech minulého století se už mluvilo o Škodově ulici jako o romském ghettu, protože zde žili zejména Romové.

Na začátku nového tisíciletí byli zástupci města postaveni před otázku, co s dezolátní čtvrtí, v níž žilo až 500 sociálně slabých nájemníků. Padlo rozhodnutí, že domy budou prodány i s nájemníky slovenské společnosti Immofin, a to za 1 a půl milionu korun.

V roce 2007 se společnost zavázala, že najde na své náklady nové bydlení pro desítky rodin, následně domy zbourá a do pěti let tu vybuduje výstavní čtvrť s polyfunkčním domem, sto padesáti byty, obchody a kancelářemi. Podařilo se jí jen vystěhovat část nájemníků, částečně zdemolovat domy – a pak se zástupci firmy Immofin, kterou přejmenovali na Opera Bohemia, dostali do problémů a od dalších plánů upustili.

V roce 2012 už bylo u Krajského soudu v Ostravě zahájeno proti této firmě insolvenční řízení. Čtvrť byla oplocena a zakonzervována.

V roce 2016 zastupitelé Přerova odsouhlasili, že koupí Škodovu ulici zpět do majetku města, a to za 3 miliony 270 tisíc korun.

V roce 2017 se pustila odborná firma do odklízení zbytku sutin, dělníci vyklidili sklepy a bagr zahájil konečnou demolici objektů. Město za bourání zaplatilo 3 a půl milionu korun, z toho 2 a půl milionu dostal Přerov ze státní dotace.

V roce 2019 prošlo území revitalizací za 2 miliony 650 tisíc korun, hlavní plocha po zbouraných domech byla upravena a zatravněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …