Přerov: Stará okna půjdou ze stoleté školy ven. Nahradí je nová za miliony korun

22.09.2017 13:01

Výměna oken čeká další přerovskou historickou stavbu, která stojí v centru města. Radní v září rozhodli, že nová okna dostane škola v Palackého ulici 25, které už přes sto let patří městu.

Přerov: Stará okna půjdou ze stoleté školy ven. Nahradí je nová za miliony korun
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Původně v ní sídlila základka, dnes sem chodí vysokoškolští studenti, kteří sedí v učebnách, jimiž přes staré rámy profukuje. Nejde o první letitou budovu ve středu Přerova, která prošla zateplením – od letošního léta má nová okna i Městský dům, který už 120 let stojí na Masarykově náměstí.

Město Přerov vlastní obě sousedící školní budovy – v Palackého ulici 25, kde je soukromá vysoká škola – i Palackého 19, kde se nachází rovněž soukromá střední škola. „Přestože je stav oken havarijní v obou budovách, tak z finančních důvodů bude nutné provést zateplení postupně. Pravděpodobně už příští rok zateplíme budovu v Palackého ulici 25, pak teprve tu vedlejší. Odhadujeme, že nás výměna okna a zateplení boční části jedné budovy přijde na více než 6 milionů korun,“ uvedl primátorův náměstek Petr Měřínský.  Radní už pověřili úředníky magistrátu zpracováním projektové dokumentace a podkladů pro podání žádosti o dotaci, která v případě úspěchu může dosáhnout až na hranici 40 procent uznatelných nákladů.

„Obě školní budovy jsou z přelomu devatenáctého a dvacátého století a byly postaveny v proluce, kde se původně nacházela farská zahrada. Jedná se o klasicky zděné budovy z plných cihel, jsou čtyřpodlažní a částečně podsklepené,“ připomněl náměstek Měřínský.  Podotkl rovněž, že domy jsou v ochranném pásmu památkové zóny, proto není možné provést zateplení celé fasády, která by tím přišla o svůj typický vzhled. Projekt na nemovitost Palackého 25 bude proto počítat se zateplením bočních částí.

Do podobné situace se dostali zástupci města i vloni, kdy se rozhodli řešit zateplení přerovského kulturního stánku - Městského domu, který stojí od roku 1897 na hlavním Masarykově náměstí.  „Energetická opatření Měšťáku jsme zahájili vloni a letos v létě byly ukončeny. Tato topná sezóna nám ukáže, o kolik jsme ušetřili,“ řekl náměstek Měřínský. Podotkl, že zateplit bylo možné pouze východní část pláště budovy ze dvora, protože přední fasádě nemohl být upřen její novorenesanční sloh s bohatou štukovou výzdobou s prvky secese. Z přední části se proto měnila jen okna. „Postupně tu došlo k výměně devadesáti devíti stávajících dřevěných oken za nová dřevěná okna s izolačním dvojsklem. Nově byly vyměněny i čtvery dveře. Dále postupně došlo k výměně kovových stropních světlíků a dřevěných dveří v průjezdu, projekt počítal i se zateplením půdního  prostoru střechy,“ upřesnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Popisovaná energetická opatření vyšla na 14 a půl milionu korun, na účet města byla připsána dotace z Ministerstva životního prostředí ve výši 3 miliony 360 tisíc.

Zateplí se i dům, v němž žijí senioři

Zástupci města se letos na jaře zabývali také zateplením pětipodlažního Domu s pečovatelskou službou U Žebračky. Tam se ale jedná o panelovou stavbu, kde je možné a žádoucí dát „kabát“ celé fasádě včetně střechy – a nejen to. „Nově budou rovněž vyměněna stará dřevěná okna za plastová okna s výplněmi z trojskla. Počítáme i s výměnou zámečnických prvků včetně zábradlí, nové budou atikové a parapetní plochy - a také hromosvod. Součástí stavby bude i oprava a rozšíření stávajících lodžií, jejichž hloubka bude rozšířena o 30 centimetrů,“ upřesnil náměstek primátora Tomáš Navrátil, který má na starosti sociální oblast. Úpravy na adrese U Žebračky 18 mají přijít na 25 a půl milionu korun včetně DPH – a taky v tomto případě počítají zástupci města s čerpáním dotace.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…