Přerov: Úředníci hledali možnosti pro tři přechody pro chodce, prozatím ale našli jen kompromis

18.06.2016 21:25

Oprava a rozšíření silnice v Palackého ulici, která je jednou z páteřních komunikací Přerova, míří do finále. Do konce června bude položen tichý asfalt, tlumící hluk způsobený dopravou – a od prázdnin už budou řidiči opravenou vozovku zase využívat. A to po třech měsících, kdy byla kvůli rekonstrukci uzavřena. V současné době se řeší přechody pro chodce, které by měly vozovku protínat. Původně tu byly „zebry“ tři – jejich zachování ale provázejí komplikace.

Přerov: Úředníci hledali možnosti pro tři přechody pro chodce, prozatím ale našli jen kompromis
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Bohužel bylo nutné zrušit přechod pro chodce, který byl před samoobsluhou. Na jedné straně totiž zasahoval do vjezdu či výjezdu z plochy, která se užívá pro parkování - a na druhé straně ústil do schodiště. Nově bude přechod nahrazen dvěma místy pro přecházení v úsecích, které umožňují bezbariérové řešení,“ uvedl Pavel Gala z přerovského magistrátu. Na silnici tedy nebude klasická „zebra“, ale místa budou označena svislou značkou, která upozorní řidiče na místo s možností zvýšeného výskytu chodců. „I když víme, že nová vyhláška umožňuje také vodorovné značení těchto míst, narazili jsme na problém. Krajský úřad Olomouckého kraje, odbor dopravy a silničního hospodářství, byl sice připraven toto značení stanovit, ale k našemu překvapení nám bylo sděleno, že v této chvíli neexistuje technický předpis, jak toto značení konkrétně provést,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). Přerovští úředníci problém konzultovali s odborníky z Centra dopravního výzkumu, kteří připravují technické předpisy, ale ani tam prozatím neuspěli – takže v současné chvíli je možný jen popsaný kompromis. „Bylo nám přislíbeno, že v okamžiku schválení příslušného předpisu je připraven Krajský úřad v Olomouci stanovit i vodorovné značení míst pro přecházení. Musíme tedy vyčkat,“ řekl Pavel Gala.

Problém se ukázal i v prostoru křižovatky Palackého-Bratrská, kde není možné zachovat šikmý přechod v prostoru prodejny pečiva. V tomto místě ale i nadále zůstanou sklopené obrubníky s vodorovným varovným pásem. Pouze přechod u České spořitelny bude stavebně upraven a zůstane zachován v podobě, na níž jsou chodci zvyklí.

Rozšíření silnice v Palackého ulici, která je v základním komunikačním skeletu Přerova nezastupitelná, realizuje Ředitelství silnic a dálnic. Stavba je přijde na 3 miliony 281 tisíc korun - bez DPH. Oprava chodníků přišla město na 300 tisíc korun - bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …