Přerov: V havarijním stavu je jedno procento stromů, odborníci jejich stav stále mapují

01.02.2022 19:31 | Tisková zpráva

Silný vítr, který se v neděli prohnal Českou republikou, prověřil také stav stromů v Přerově.

Přerov: V havarijním stavu je jedno procento stromů, odborníci jejich stav stále mapují
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Tři jehličnany spadly, škody jsou jen na majetku, naštěstí nikoho nezranily. Evidujeme i poničené stromy. V současné době jsou úředníci města v terénu a namátkově dřeviny kontrolují,“ řekl přerovský radní Michal Zácha. Připomněl, že se jim při práci osvědčuje čerstvě vypracovaný pasport všech dřevin, který upozorňuje na rizikové stromy – a na ty se při kontrole zaměřují prioritně.

Pasport je přerovskou novinkou, nikdy dřív město obdobný dokument nevlastnilo. Odborná brněnská firma Atregia ho začala zpracovávat v roce 2020 a část stromů je už zmapovaná, takže úředníci mají v ruce potřebné údaje. „V první dokončené etapě pasportizace bylo posuzováno celkem 11 359 stromů. Bez závad jich bylo vyhodnoceno 52 procent, 48 procent stromů vykazovalo závady. Část závad – jako například poškozené či suché větve - byla v roce 2021 už odstraněna. Ke kácení nám bylo odborníky navrženo 1048 stromů, ale jen 118 z nich je doporučeno ke kácení akutně, což je jedno procento z celkového počtu zatím posuzovaných stromů,“ upřesnil radní Zácha.

Připomněl, že tato statistika se týká pouze solitérních stromů nacházejících se na území města, dřeviny ve vlastnictví soukromých subjektů nebyly předmětem zkoumání.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

„Stromy, které jsou určeny ke kácení, jsou napadeny houbami. Na první pohled vypadají zdravě, ale uvnitř jsou prolezlé a tedy nebezpečné. Nemůžeme si dovolit ohrozit lidské životy, proto budeme stromy postupně kácet – a klasicky za ně vysazovat nové,“ nastínil vedoucí odboru majetku Miloslav Dohnal. Ten připomněl, že očekává k tomuto tématu negativní reakce občanů, kteří jsou citliví na každý zásah do přírody, ale ujišťuje je, že k zemi půjdou jen dřeviny, které jsou v kritickém stavu. „A nikdo z nás nechce řešit úrazy, nebo zbytečná úmrtí,“ zdůraznil Dohnal.

Poslední etapa pasportizace bude dokončena v roce 2023, aktuálně na ní experti pracují. A na co se zaměřují? Do pasportu ukládají lokalizaci stromu, určují jeho druh, zaznamenávají základní dendrometrické parametry, zjišťují fyziologické stáří a perspektivu stromu, jeho stabilitu a zdravotní stav.

„Součástí je i návrh zásahů a určení třídy naléhavosti těchto zásahů. Odborníci pořizují fotodokumentaci nejen s celkovým pohledem na strom, ale i na detaily nalezených defektů. Upozorňují nás na dřevokazné houby, xylobiontní hmyz či epifytické rostliny. To všechno je pro nás důležité v následné péči, kterou zajišťujeme,“ řekl na závěr Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…