Přerov začal hledat autobusového dopravce. Jde o zakázku na deset let

22.03.2017 12:28

Nabídková cena a průměrné stáří vozového parku – to budou jedny z nejdůležitějších kritérií při hledání nového autobusového dopravce, který pro Přerov zajistí na deset let provoz autobusové dopravy. Radní města schválili zadávací podmínky ve čtvrtek 16. března, nový dopravce bude znám do konce roku - a do ulic vyjedou jeho autobusy v den, kterým začne letopočet 2018. Jak připomněl primátor města Vladimír Puchalský (SpP), jde o největší zakázku, kterou současní radní za období svého působení na radnici vypisují. Její předpokládaná hodnota se zastavila na maximální částce 532 milionů korun bez DPH.

Přerov začal hledat autobusového dopravce. Jde o zakázku na deset let
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„My ale doufáme, že vysoutěžíme nižší cenu.  Stanovili jsme si strop ceny na 1 kilometr, která nesmí překročit 50 korun. Známe zkušenosti z jiných měst, kde se do výběrového řízení přihlásil jediný dopravce, nastavil vysokou cenu, neměl konkurenci, takže vyhrál – ale město tím dostal do problémů s financováním,“ vysvětlila důvod „zastropování“ Jitka Kočicová z přerovského magistrátu. Zároveň zdůraznila, že v současné době jezdí dopravce za zhruba 40 korun za kilometr, takže nejde o nereálný požadavek.

Nový dopravce najezdí po Přerově ročně 818 500 kilometrů. Novinkou oproti předchozí praxi bude to, že autobusy placené městem budou zajíždět i do místních částí Čekyně a Žeravice, které doposud dopravně obsluhují autobusy zajišťované Olomouckým krajem. „Přebíráme tyto dvě linky, počítali jsme s tím a problém v tom nevidíme. Stejně jsme kraji na tyto spoje přispívali z kasy města,“ doplnila úřednice Margita Považanová.

Do výběrového řízení se může přihlásit dopravce, který má k dispozici 22 autobusů – z toho 3 záložní. Komise jmenovaná radou města bude posuzovat nejen stáří těchto vozů, ale i další parametry - jako třeba to, zda jsou autobusy nízkopodlažní a tudíž vhodné pro lidi, kteří mají problém s nastupováním do schodů, nebo jejich vybavenost klimatizací. „Zajímat je bude například, zda je provoz autobusu šetrný k životnímu prostředí – v rámci tohoto kritéria se hodnotí podíl vozidel poháněných alternativními palivy, například na zemní plyn či elektřinu. Plusem bude i vybavení vozů elektronickým panelem, který zobrazuje informace o trase linky a o reálném čase – a žádoucí je rovněž zvukový systém pro hlášení zastávek, popřípadě dalších informací,“ doplnil radní Jan Horký (SpP).

Radní města věnují právě této zakázce velkou péči a vážnost. V minulých letech totiž Přerov „narazil“ při výběru dopravce, který nesplnil své závazky a dostal do potíží cestující a následně i politiky, kteří museli řešit krizovou situaci. „Dopravce, který byl vybrán v roce 2014 a měl jezdit až do roku 2024, se po dvou letech dostal do finančních problémů. Na začátku roku 2016 proto z důvodu jeho platební neschopnosti nevyjely některé spoje. S dopravcem jsme smlouvu ukončili a v rekordním čase pěti dnů se nám podařilo uzavřít smlouvu s jiným dopravcem, který nám doteď službu zajišťuje,“ vzpomněla Jitka Kočicová. Podle ní je proto důležité, aby výběrová komise nepodcenila mimo jiné i bod 6 v zadání veřejné zakázky, který nese název „Posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny“.

Vzhledem ke složitosti zakázky zpracovával zadávací a obchodní podmínky externí administrátor v podobě právní kanceláře – a to na základě podnětů úředníků, kteří na přípravě spolupracovali. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …