Přes padesát tisíc událostí řešili v Hradci městští strážníci za uplynulý rok

04.12.2015 18:54

Za posledních dvanáct měsíců zadržela městská policie zhruba čtyřicítku hledaných osob, na záchytku dovezla téměř čtyři stovky podnapilých, na silnicích přistihla téměř padesátku řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog.

Přes padesát tisíc událostí řešili v Hradci městští strážníci za uplynulý rok
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Z celkového počtu padesáti tisíc událostí, ať už zjištěných či oznámených, se ve třiadvaceti tisících případech jednalo o přestupek a ve zhruba stovce případů o trestný čin. Ten městští strážníci postupují k dořešení státní policii. To jsou jen střípky z uplynulých dvanácti měsíců královéhradecké městské policie.

Mezi nejčastěji řešené přestupky určitě patří přestupky proti bezpečnosti silničního provozu, těch je zhruba 20 tisíc ročně, přestupky proti veřejnému pořádku, kterých je více jak dva tisíce, dále se jedná v pěti stech případech o převoz zvířat do útulku ale i např. krádeže v obchodních domech, těch strážníci ročně řeší necelé dvě stovky, zhruba stejný počet černých pasažérů v městské hromadné dopravě. V posledních měsících v Hradci Králové opět přibývá podomních prodejců, v součtu takových přestupků řeší muži v černém asi třicítku ročně. Při svých pochůzkách městem strážníci si všímají a předávají příslušným organizacím závady na majetku města, ať už chybějící dlažební kostky, poškozený majetek či jiné napravitelné poruchy. Takových předaných podnětů byla za poslední rok zhruba tisícovka. Na hlídky procházející ulicemi města se navíc denně s důvěrou obracejí lidé, kteří potřebují nějakou radu či informaci. 

Na linku 156 se v uplynulém roce dovolalo necelých sedm tisíc občanů se žádostí o pomoc. „Obracejí se na nás s důvěrou velice často i občané, kteří jsou v bezprostředním ohrožení života nebo v jiné svízelné situaci. V součtu jsme za poslední rok takto pomohli téměř čtyřem stovkám lidí,“ vzpomíná ředitel městské policie Miroslav Hloušek a dodává, že strážníci přijíždějí mnohdy k činům jako první a musejí si vědět rady, ať už se záchranou života nebo zdraví občanů, tak i s odvrácením dalšího nebezpečí. „Byť se to možná nezdá, jde o velice psychicky a fyzicky náročnou práci,“ hodnotí nasazení svých mužů a žen v době zvyšující se agrese přestupců Miroslav Hloušek.

Strážníci městské policie po celý rok dohlížejí spolu se státní policií, hasiči i záchranáři na hladký průběh větších akcí ve městě, ať už sportovních nebo kulturních. Letos pomáhali magistrátním úředníkům strážníci i při odhalování nepřesností v označení nemovitostí čísly popisnými a evidenčními. 

Městská policie se věnuje po celý rok i preventivní činnosti. Počet přednášek pro všechny věkové kategorie dosahuje několika set, počet posluchačů se blíží osmi tisícům. Pro děti pořádají strážníci i dětský den, kde děti seznamují s činností městské policie, ale i policistů, hasičů a zdravotníků.

Městská policie velice úzce spolupracuje s 25 komisemi místních samospráv, v nichž aktivně fungují takzvaní okrskáři, kteří dané území znají, a to včetně tamních specifických problémů. S komisemi se snaží hledat možná řešení například při tvorbě obecně závazných vyhlášek, při zajištění bezpečnosti dětí při cestě do škol, při kontrolách vraků, při monitoringu černých skládek nebo při dohledu nad parkováním.

Přestože by městští strážníci měli podle zákona dohlížet zejména na dodržování veřejného pořádku, řeší ve skutečnosti v praxi velké spektrum činností, což plyne mj. i z toho, že se pohybují denně v terénu a s lidmi osobně hovoří.  „Nesmírně cenná a potěšující jsou pro všechny strážníky i poděkování, která přicházejí od občanů opět přes linku 156, písemně, nebo dokonce osobně,“ neskrývá upřímnou radost Miroslav Hloušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…