Přeštice otevírají městský Pivovar a restauraci U Přeška

05.09.2017 13:59

Dne 29.8.2017 byl v Přešticích otevřen městský Pivovar a restaurace U Přeška.

Přeštice otevírají městský Pivovar a restauraci U Přeška
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Přeštic Mgr. Karel Naxera (TOP 09)

Poprvé od roku 1905 se v Přešticích znovu vaří pivo. Z ležáckých tanků teče uzrálý mok potrubím přímo do píp. Na náměstí v budově bývalého hotelu vznikl po náročné rekonstrukci městský Pivovar a restaurace U Přeška. Název je odvozen od Přecha, zdrobněle Přeška, dávného zakladatele Přeštic.

Základem je světlý ležák Kilián, pojmenovaný po patronovi města. Jeho socha stojí na náměstí.

Silnější pivo je pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn, který nese jméno posledního majitele velkostatku a pivovaru Přeštice hraběte Schönborna.

Tmavý speciál Maurus se jmenuje po benediktinském mnichovi z Kladrub, který zahájil výstavbu kostela Nanebevzetí Panny Marie, největšího mimopražského barokního kostela v Česku.

Lahůdkou je svrchně kvašený speciál (IPA) ze čtyř druhů amerického chmele nazvaný Marlene. Ten upomíná slavné květnové dny pětačtyřicátého, kdy v Přešticích zpívala americkým vojákům herečka Marlene Dietrich.

Názvy vybírala se svými kolegy vedoucí Domu historie Přešticka Drahomíra Valentová. „Chceme nenásilně návštěvníkům pivovaru připomenout naší historii.“

Pivo vaří zkušený sládek Petr Hampl vyučený v Plzeňském Prazdroji.

V Česku vzniká každý týden jeden minipivovar, ovšem přeštický je výjimečný tím, že je městský. Zájemci, kteří si chtěli budovu pronajmout, navrhovali nezajímavé projekty typu čínské bistro nebo jídelny.  „My jsme naopak chtěli vybudovat něco výjimečného, proměnit budovu v důstojné a reprezentativní prostory. A minipivovar je skvělá volba,“ říká starosta Přeštic Karel Naxera.

Město investovalo do technologie pivovaru 3,5 milionu korun. Další 1,5 milionu korun pak stálo vybavení restaurace. Oprava budovy, která byla léta nevyužitá, stála doposud 12,7 milionu korun.

Restaurace nabízí přes sto dvacet míst k sezení, k dispozici jsou dva salonky (bývalý ‚Klub‘) a připravuje se i zahrádka přilehlá k zadní části budovy. Provozovateli jsou Zdeněk Papáček a Kamil Černý s bohatými zkušenostmi v oboru gastronomie.

Všechny smlouvy, včetně smluv s novými provozovateli, jsou jako obvykle vyvěšené na webu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …