Preventivním zrakovým vyšetřením projde více než 2000 dětí z pardubických mateřinek

02.02.2016 20:01

Projekty včasného zachycení zrakových vad u dětí ve školkách, ale i následné péče ve vytvořeném Centru integrované péče pro děti s poruchou binokulárního vidění v Pardubické nemocnici mohou pokračovat. Zastupitelé města schválili dotace a uzavření smluv s obecně prospěšnou společností PROZRAK ve výši 767 tisíc korun, která činnosti pro město zajišťuje.

Preventivním zrakovým vyšetřením projde více než 2000 dětí z pardubických mateřinek
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Přímo v našich školkách bude prostřednictvím moderního přístroje pokračovat zraková prevence předškolních dětí v Pardubicích, přičemž v tomto roce by mělo projít bezplatně zrakovým vyšetřením více než 2000 dětí. Investice do zdraví dětí je tou nejlepší investicí. Včasné odhalení zrakových vad u dětí ve věku mezi třetím až šestým rokem je předpokladem pro účinnou léčbu a dětem dává naději na kvalitnější život,“ sdělil náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku, zdravotnictví a školství Jakub Rychtecký.

Díky dotaci statutárního města Pardubice a ve spolupráci s Pardubickou nemocnicí a obecně prospěšnou společností PROZRAK se vloni podařilo propojit akutní a následnou péči o děti se zrakovou vadou formou komplexního přístupu na jednom místě. Následná péče je zajištěna v prostorách dětské ambulance očního oddělení Pardubické nemocnice. Zrakově znevýhodněným dětem v něm komplexní a systematickou péči zajišťuje odborný tým složený z očního lékaře, ortoptistky a tyflopeda. „Na preventivní vyšetření prováděné přímo v našich školkách plynule navazuje nejenom odborná lékařská péče, jež je hrazena ze zdravotního pojištění, ale také tyflopedická činnost, kterou dotujeme ze svého rozpočtu. Program následné péče je zaměřen na cílené a intenzivní cvičení dětí s poruchami binokulárního vidění, kterým nestačí pouhé nasazení brýlové korekce. Tento propracovaný systém se jednoznačně osvědčuje,“ vyjádřil spokojenost s projektem náměstek Jakub Rychtecký.

Cvičební kurz trvá 12 týdnů

Pleopticko ortoptická cvičení probíhají vždy v odpoledních hodinách každý všední den vyjma pátku v prostorách dětského očního oddělení Pardubické nemocnice. Cvičí se se dvěma skupinkami dětí, tyflopedky pracují denně až s 8 dětmi. Cvičební kurz trvá 12 týdnů a dle doporučení očního lékaře navštěvují děti program následné péče 1 až 2krát týdně. „Každé dítě absolvuje během hodiny 15minutové individuální cvičení na přístrojích u ortoptické sestry, ve zbylých 45 minutách se dítěti v malé skupince maximálně 3 dětí věnuje speciální pedagog, který provádí reedukaci zraku. Reedukace probíhá hravou a zábavnou formou, je zaměřena především na propojení a spolupráci mozku, oka a ruky. Veškeré činnosti jsou přizpůsobeny věku dítěte a jeho specifickým potřebám,“ objasnila ředitelka PROZRAku Dagmar Fidlerová.

Unikátní projekt bezplatného preventivního vyšetření zraku předškolních dětí v mateřských školách zahájila obecně prospěšná společnost PROZRAK s podporou statutárního města Pardubice v roce 2009. V současnosti procházejí v pardubických mateřských školách děti bezplatnou zrakovou prevencí jednak při vstupu do MŠ a podruhé opakovaným preventivním vyšetřením očí ještě než mateřskou školu opustí, aby byla zachycena případná zraková vada vzniklá v čase. Komplexní péče zajištěná v Centru integrované péče pro děti s poruchou binokulárního vidění funguje v plném provozu od loňského roku. V Polabinách v MŠ Odborářů, jejímž zřizovatelem je město, navíc funguje speciální třída pro děti se zrakovým postižením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…