Příbram: Začíná II. etapa revitalizace lesíku na Čertově pahorku

23.10.2023 7:09 | Tisková zpráva

Začíná druhá etapa revitalizace lesíku, pro kterou hlasovali občané v participativním rozpočtu

Příbram: Začíná II. etapa revitalizace lesíku na Čertově pahorku
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Na jaře letošního roku proběhla první část revitalizace lesíku na Čertově pahorku, projektu, který vzešel z participativního rozpočtu města roku 2022. Nyní bude zahájena druhá část revitalizace. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

Čertův pahorek kdysi býval osamocený lesík na skalnatém vršku mezi poli. V padesátých letech minulého století jej začala postupně obklopovat městská zástavba a dnes je místo ze všech stran obklopeno sídlištěm. Na základě jednoho z vítězných návrhů participativního rozpočtu roku 2022 byla na jaře letošního roku zahájena revitalizace lesíka, při které byl proveden výchovný zásah ve spodní části lesíka a proběhla náhradní výsadba. Nyní bude zahájena obnova druhé části porostu, nad asfaltovou cestou rozdělující porost lesíku.

„V první fázi druhé etapy obnovy lesíka dojde k vyčištění prostoru od náletových dřevin a nevhodných keřů u budovy ubytovny, které činí tuto lokalitu téměř neprostupnou a kde se hromadí odpadky. Po odstranění skládky a vyřezání keřového patra dojde i zde k výchovné probírce suchých a poškozených dřevin, kdy budou ponecháni pouze silní jedinci s perspektivou dalšího vývoje. Obdobně, ale ne tak razantně, se bude pokračovat i v části nad cestou. Zde budou po odstranění náletů a nevhodných křovin vybrány stromy, které nemají možnost nadále se rozvíjet nebo jsou nějak poškozené, napadené, jejich zdravotní stav je neuspokojivý. Pro náhradní výsadbu za odstraněné dřeviny v rámci obnovy porostu se počítá s výměnou druhové skladby dřevin. Dojde k doplnění několika kusů dubu letního a habru obecného. Kolem asfaltové cesty bude navíc vysazen živý plot,“ uvádí k další části revitalizace místostarosta Miroslav Peterka.

Do revitalizovaného prostoru lesíka se s ohledem na danou lokalitu nebude umisťovat mobiliář, a to především z důvodu, aby se zabránilo shlukování „závadových“ osob a případnému znečišťování prostředí či rušení nočního klidu.

Upozorňujeme, že v průběhu prací je třeba počítat se zvýšeným hlukem v dané oblasti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…