Příbram: Zastupitelstvo města schválilo reorganizaci jednotek sboru dobrovolných hasičů

28.11.2015 20:07

Schválením reorganizace se ke dni 31. 12. 2015 ruší Jednotka sboru dobrovolných hasičů Příbram I.

Příbram: Zastupitelstvo města schválilo reorganizaci jednotek sboru dobrovolných hasičů
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Všem dosavadním jejím členům bude nabídnuto členství v jednotce Příbram – Březové Hory s tím, že k ní bude převedena i veškerá požární technika a věcné prostředky z jednotky zrušené. Tímto opatřením nezaniká žádný spolek Sboru dobrovolných hasičů. Důvody reorganizace jsou ekonomické a organizační.

Město Příbram je zřizovatelem celkem čtyř jednotek Sborů dobrovolných hasičů obce: Příbram I, Příbram - Březové Hory, Lazec a Příbram Zdaboř s celkovým plánovaným základním počtem 54 členů a tomu odpovídající technikou, výzbrojí a výstrojí. Všechny jednotky, vyjma jednotky Příbrami I, sídlí v objektech vlastněných městem. To jako zřizovatel hradí veškeré náklady na činnost jednotek, tedy náklady na údržbu a provoz hasičských zbrojnic, na veškerou svěřenou techniku, na výstroj a výzbroj hasičů, náklady na jejich odměny za vykonanou práci, školení, pojistné apod.

„Před samotným návrhem na reorganizaci bylo provedeno podrobné posouzení všech možností, jak dále v této záležitosti postupovat a to zejména ve vztahu k zajištění požární bezpečnosti ve městě Příbram, dodržení zákonných povinností města jako zřizovatele a jejich financování,“ vysvětluje starosta města Příbrami Jindřich Vařeka s tím, že proti reorganizaci nemá žádné výhrady ani Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje. Ten ve svém stanovisku uvedl, že město Příbram plánovanou změnou organizace Jednotek sborů dobrovolných hasičů obce bude i nadále a nad rámec splňovat ustanovení § 29 odst. 1) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů týkajícího se zřizování těchto jednotek a že změna nenaruší plošné pokrytí daného území.

„V porovnání s ostatními městy je v Příbrami hasičských jednotek zbytečně hodně a reorganizací se ušetří,“ uvedl dále starosta města Příbrami Jindřich Vařeka s doplněním, že tímto krokem nebude nutno financovat výstavbu a provoz nové hasičské zbrojnice pro zrušenou jednotku. Ta momentálně sídlí v pronajatých prostorách ve Školní ulici.

Co se týče porovnání statistiky výjezdů jednotek za období od roku 2010 do 30. 6. 2015: Příbram I eviduje 104 výjezdů, jednotka Příbram - Březové Hory 415 výjezdů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…