Příbram a Hoorn oslavily 25 let spolupráce. U záchranářů i ve škole

29.10.2017 6:33

Když jsme se v nizozemském Hoornu probudili do prvního rána, přivítala nás zima, déšť a silný vítr. “Máte štěstí, takhle vypadá typické holandské počasí,” slyšeli jsme od svých hostitelů ještě několikrát téhož dne. A měli pravdu.

Příbram a Hoorn oslavily 25 let spolupráce. U záchranářů i ve škole
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Za svými přáteli do holandského Hoornu přijeli na začátku října příbramští zástupci škol, sportu, kultury, zdravotnictví a dalších oblastí. Někteří se tu potkali se svými starými známými, jiní se nová přátelství vydali teprve hledat. Obě města si právě letos totiž připomínají pětadvacetileté výročí spolupráce.

Společně s našimi holandskými hostiteli jsme zavítali do místního muzea, v příznačně deštivém počasí prozkoumali repliku lodi Half Moon nebo se vydali na procházku historickým centrem. Na některé účastníky čekal navíc speciální program, třeba březohorští hasiči se podívali na vojenské letiště i k vodním záchranářům, gymnazisté se zase zapojili do výuky ve zdejší škole. Další školy pak navštívili pedagogové a ředitelé podle svého oboru.

Hlavním bodem programu však bylo slavnostní setkání. Toho se zúčastnili starostové obou měst, došlo na předání darů a v následující neformální části i na setkání přátel a na příležitost si zavzpomínat. “Dnes neslavíme jenom uplynulých 25 let spolupráce, ale hlavně slavíme léta, která máme ještě před sebou,” věří příbramský starosta Jindřich Vařeka. S ním souhlasí i jeho hoornský protějšek Jan Nieuwenburg: "Máme velmi dobré vztahy s Příbramí a je pro nás důležité je udržovat a ve spolupráci pokračovat," dodává.

Nizozemský Hoorn se partnerským městem Příbrami stal v roce 1992. O tom, jak tato spolupráce vznikala, vypovídá také společný nizozemsko-český film. Na jeho české části se podílela GymTV, školní televize Gymnázia Příbram. Snímek měl premiéru právě během slavnostního večera a tvoří ho vzpomínky osobností z Příbrami a Hoornu. "Chtěli jsme poznat práci radnice v demokratické společnosti, kde byl kontinuální, nepřetržitý vývoj demokracie,” vzpomíná v něm na začátky spolupráce například tehdejší příbramský starosta Josef Vacek.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…