Primátor Staněk: Sochy mají veřejnost přimět k zastavení, zamyšlení

06.06.2018 19:43

Olomouc se letos poprvé podílí na sochařském festivalu Sculpture Line, během nějž jsou nyní tři sochy instalovány ve veřejném prostoru.

Primátor Staněk: Sochy mají veřejnost přimět k zastavení, zamyšlení
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Dvě ve Smetanových sadech, jedna na nádvoří Zbrojnice. Jejich autory jsou Viktor Paluš, Jaroslav Chramosta a Jaroslav Koléšek. Festival představuje výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců v ulicích, parcích či jiných specifických místech. Záměrem je ozvláštnit a obohatit veřejný prostor.

„Město tak dává prostor umělcům, kteří budou vystavovat přímo v jeho plenéru. Umístěním soch do veřejného prostoru dáme obyvatelům a návštěvníkům města nová témata k diskuzi, vybídneme je zároveň na chvíli zpomalit, zastavit se a vnímat i jiné věci, než jen sledování svého vlastního směru a cíle,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Zastupitelé v pondělí souhlasili s podporou pro festival ve výši tři sta tisíc korun. „Vzhledem k transportu, umístění či pojištění velkých uměleckých artefaktů je tato suma adekvátní,“ konstatoval vedoucí oddělení kultury Radim Schubert. Podle něj všechny tři instalace Chobotnice, Sharkfin a Triton zatraktivní park i Univerzitní knihovnu a její nádvoří na Zbrojnici. „Věřím, že se tyto skulptury stanou i vyhledávaným cílem turistů či lidí se zájmem o kulturní dění,“ dodal Schubert.

Všechny tři instalace budo v Olomouci k vidění do konce září. Festival bude oficiálně zahájen v Praze 13. června.

Projekt Sculpture Line vznikl v roce 2015 v Praze. Představily se na něm sochy Olbrama Zoubka, Františka Skály, Jaroslava Koléška, Alexandry Koláčkové či dílo nositele Turnerovy ceny a jednoho z nejvýznamnějších britských sochařů Tonyho Cragga. Loni se festival poprvé konal i v Plzni.

Triton
Dva podmořské válečné stroje odpočívající u dna. Jsou zachyceny ve zkamenělém okamžiku něžného gesta. Stylizované ponorky jsou personifikací živých bytostí a jejich letmého doteku. Kdysi pancéřované schránky se pomalu stávají pískovcovým sedimentem. Přírodní, industriální a lidský prvek je zde ve vyváženém spojení.
Jaroslav Koléšek
Od roku 2014 působí jako docent na Fakultě umění Ostravské univerzity, kde od roku 2011 vede Ateliér a Katedru sochařství. Je laureátem Ceny Václava Chada (2003) a Ceny Rudolfa Schlattauera (2010).

Chobotnice
Socha Velké žluté chobotnice vznikla zbůhdarma, pro radost z nesmyslu, pravděpodobnosti navzdory. Z přesvědčení, že velké žluté chobotnice existují. Už proto, že by existovat měly.
Viktor Paluš
Vystudoval Střední průmyslovou školu Samuela Mikovíniho v Banské Štiavnici a Fakultu výtvarných umění VUT v Brně – sochařská ateliér pod vedením Michala Gabriela.

Sharkfin
Prvotní inspirace vzešla formou i rozměrem z prehistorického žraloka megalodona. Autor sám objekt vnímá jako tvarový archetyp, který můžeme nalézt napříč živočišným i rostlinným spektrem. Prvoplánově jasný tvar bere na sebe mnoho podob a provokuje představivost.
Jaroslav Chramosta
Během studia na VŠUP v Praze absolvoval stáže na FAVU v Brně, University of Applied Sciences v Lahti, studijní cesty do Egypta, na Filipíny a do Jižní Ameriky. Dlouhodobě hledá nové kreativní formy pochopení materiálu a idejí v souvislostech, které nejsou vždy na první pohled patrné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…