Příspěvky pro učně na Ašsku se mají začít vyplácet od ledna příštího roku

26.09.2015 13:38

V tomto týdnu se v konferenční místnosti městského úřadu v Kamenné ulici konalo další kolo jednání o situaci v zaměstnanosti na Ašsku, kde dlouhodobě chybí zejména absolventi technických oborů s výučními listy či maturitou a také zaměstnanci bez kvalifikace.

Příspěvky pro učně na Ašsku se mají začít vyplácet od ledna příštího roku
Foto: wikipedia
Popisek:

Na schůzce, které se zúčastnili starostové z ašského výběžku, ředitelé a výchovní poradci základních škol, zástupci hospodářské komory Karlovarského kraje a zástupci velkých zaměstnavatelů z celého regionu, se rozhodovalo zejména o tom, zda v projektu, o kterém se diskutuje už několik let, pokračovat či nikoliv. Přítomní se shodli, že se společně pokusí „zlomit“ převládající malý zájem o učební obory technického zaměření a společnou kampaní budou ašské zaměstnavatele maximálně propagovat.

Mezi navrhovanými opatřeními je například vytvoření portálu, kde rodiče a žáci 9. tříd základních škol najdou důležité informace o oborech, které jim po vyučení zajistí práci u zaměstnavatelů v ašském regionu. Zintenzivnit by se měla rovněž spolupráce výchovných poradců se zástupci zaměstnavatelů, kteří mj. umožňují školákům a jejich rodičům prohlídky závodů při dnech otevřených dveří.

Zástupkyně Základní školy a Praktická školy Aš nabídla možnost otevření dvou nebo tříletého oboru technického vzdělávání pro žáky se středním mentálním postižením podle požadavků zaměstnavatelů. I tito absolventi by podle ohlasů ze strany zaměstnavatelů na Ašsku mohli uplatnění najít.

Přítomní se shodli také na vytvoření systému finančních podpor studentům, kteří po vyučení nastoupí do „svých“ fabrik. Na příspěvcích by se podílela kromě zaměstnavatelů také jednotlivá města a obce z Ašska.

Kromě portálu budou zaměstnavatelé propagováni také letáky, plakáty, nejdůležitější ale i nadále bude osobní setkávání s rodiči při informačních schůzkách.
Opatření by v jakémsi zkušebním provozu měla začít fungovat od 1. ledna příštího roku.

Jak už bylo zmíněno, na projektu spolupracuje Hospodářská komora Karlovarského kraje, která na podpoře technického vzdělávání spolupracuje se šesti zaměstnavateli z Ašska. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…