Program v Africe, který podpořila i Plzeň, je úspěšný

18.04.2017 10:04

Program Škola hrou, jenž postupně zavádí do prvních tříd ve Středoafrické republice česká nezisková organizace SIRIRI, je velmi úspěšný. Získal již podporu tamního ministerstva školství a časem by se mohl stát součástí vzdělávacího systému.

Program v Africe, který podpořila i Plzeň, je úspěšný
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Plzeňského primátora Martina Zrzaveckého o tom informoval nový ředitel SIRIRI Martin Fabrice a organizátor seminářů pro učitele Vojtěch Bílý.  Plzeň na tento projekt přispěla loni částkou 300 tisíc korun, za peníze z Plzně organizace nakoupila slabikáře pro africké děti.

Cílem neziskovky SIRIRI je umožnit dětem z chudé a občanskou válkou zničené země, aby se mohly učit v první třídě základy čtení a psaní ve svém rodném jazyce sango, a nikoliv jako dosud ve francouzštině. SIRIRI na přípravě konceptu pracovala s tamními učiteli. SIRIRI vytvořila slabikář v sango a další didaktické materiály a připravila vzdělávací program pro vytipované školy. Učitelé díky tomu vůbec poprvé dostali možnost vyučovat ve svém rodném jazyce.

„Proškolili jsme asi 130 skupin učitelů a přibližně 30 učitelů jsme také sledovali při výuce. Zaznamenali jsme velký posun u dětí, které se učily první rok ve škole zvládnout základní techniky čtení a psaní v sango. Zjistili jsme, že když poté ve druhé třídě přecházejí na francouzštinu, jde jim vše mnohem snadněji, “ řekl primátorovi l Martin Fabrice. Na listopad chystají další semináře pro učitele.

Vojtěch Bílý připomněl, že zatímco původně začínali s projektem v jedné provinční škole, nyní je program rozšířen v regionu o velikosti Moravy a projevilo o něj velký zájem i tamní ministerstvo školství. Podle něj by mohl být adaptován do oficiálního vzdělávacího systému vzdělávání. „To považujeme za největší úspěch,“ uvedl.

Primátora dobré výsledky projektu velmi potěšily. „Přeji vám, abyste v programu úspěšně pokračovali a vaše pomoc při vzdělávání afrických dětí přinesla užitek nejen jim, ale celé společnosti,“ řekl primátor. Přislíbil, že bude SIRIRI nápomocen při případných jednáních o podpoře projektu se Západočeskou univerzitou v Plzni a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

SIRIRI o. p. s. je nezisková organizace orientující se jako jediná společnost v České republice na rozvojovou spolupráci ve Středoafrické republice, založena byla v roce 2006. Ve spolupráci s misionáři realizovala řadu projektů v oblasti školství, zdravotnictví a zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…