Prostějov: Hlasování o nejkrásnější alej pomalu končí

02.01.2020 18:16

Hlasovat v anketě Alej roku 2019 je možno jen do 7. ledna 2020.

Prostějov: Hlasování o nejkrásnější alej pomalu končí
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Tisíce kilometrů našich silnic, polních cest, ulic i  parkových promenád od nepaměti lemují aleje stromů. Obdivujeme jejich krásu v každém ročním období  a ceníme si jejich staleté  historie. Obdivujeme příběhy, které se pod korunami stromů odehrály. Aleje nám poskytují místo k procházkám i odpočinku. Patří ke zdravé a fungující krajině.

„Město se přidalo ke hledání nejkrásnější  aleje a stromořadí a přihlásilo do soutěže platanovou alej na Rejskově třídě,“ uvedl k anketě primátor František Jura.

O vítězství může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

„Naše platanová alej byla vysázena na počátku 20. století na Rejskově třídě, která začala postupně vznikat po zbourání městských hradeb a dodnes spojuje místní nádraží a centrum města. Alej je členěná na tři úseky podle domovních bloků, první a poslední její úsek tvoří stromořadí dorůstajících javorů, které nahradily původní stromy. Nejkrásnější částí aleje je ovšem její střední část, tvořená více než desítkou mohutných platanů, které jsou nádherné v kterémkoliv ročním období a v každé denní době. V průběhu posledního desetiletí získala alej jako doplněk pás trvalkových záhonů, a tak obyvatelé mohou obdivovat jak klenuté majestátní stromy, tak i drobné květiny a trávy pod nimi,“ informovala náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Organizátorem ankety Alej roku je spolek Arnika - Centrum pro podporu občanů. Anketa Alej roku je určena pro širokou veřejnost. Cílem ankety je upozornit na krásu a užitek, které nám přinášejí  aleje a stromy podél cest i ve volné krajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…