Prostějov: Před sto lety byl odhalen pomník Karla Havlíčka Borovského

24.07.2021 19:48

Před sto lety, 24. července 1921, proběhla v Prostějově slavnost odhalení pomníku Karla Havlíčka Borovského. Konala se v roce 100. výročí narození tohoto významného novináře, publicisty, básníka a neohroženého bojovníka za svobodu a demokracii.

Prostějov: Před sto lety byl odhalen pomník Karla Havlíčka Borovského
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Pomník byl pořízen zásluhou Národní vzdělávací jednoty Havlíček. Základní kámen byl položen 29. července 1906. Politická situace doby a léta 1. světové války však pořízení pomníku odsunuly o patnáct let. Jednalo se však o první Havlíčkův pomník na Hané.

Slavnost byla zahájena 23. července večer v Národním domě Smetanovou Libuší v podání členů Drašarovy společnosti.

Hlavní slavnost proběhla v neděli 24. července 1921. Zahájila ji hudba a slavnostní fanfáry z věže radnice. Hosté, členové spolků, představitelé města a občané se shromáždili před budovou zámku. Odtud vyšel v 10 hodin průvod po trase Blahoslava ulice – Kravařova ulice – Wilsonovo náměstí (nyní T. G. Masaryka) – Hálkovo náměstí (nyní Hlaváčkovo), kde byla slavnostní tribuna. Tvořili jej členové Sokola, městské rady, zástupci škol, spolků, vlády, zemské správy, legionářů a vojska. Čestnými hosty byli spisovatel a novinář František Sekanina ze Spolku českých beletristů Máj, ministr veřejných prací František Kovářík, okresní hejtman František Studnař, starosta města Stanislav Manhard, poslanci František Geršl a Jan Pelikán a senátoři Felix Časný a Alois Měchura.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

„Slunce pražilo a silnější vítr připomínal hybný a neklidný život Havlíčkův. Nezapomenutelnou a jednou z nejkrásnějších scenérií, jaké kdy zažilo naše město, byl okamžik, kdy obstupovaly dívčiny v malebných krojích pomník, v pozadí Národní dům, vpravo skupina šesti malebných stromů. V této době kráčelo právě pevným krokem sokolstvo kolem pomníku Pelikánova,“ popsal průběh slavnosti pedagog a publicista Štěpán Kožušníček.

Hlavní projev pronesl spisovatel František Sekanina. Nastínil Havlíčka jako národního činitele, politika, skvělého novináře a neohroženého bojovníka za naše národní práva. Předseda spolku Havlíček Josef Lerch potom předal pomník do péče města. Za toto poděkoval starosta Stanislav Manhard a zároveň krátce připomněl význam Havlíčkova díla. Slavnost pokračovala odpoledne národní veselicí v zahradě Akciového pivovaru. Večer mohli přítomní zhlédnout v divadelním sále Národního domu hru Karel Havlíček Borovský od Františka Ferdinanda Šamberka.

Pískovcový pomník je dílem olomouckého sochaře Julia Pelikána. Zhotovila jej firma Polášek – Urban (Přerov – Prostějov). Vlastní socha zachycuje postavu K. H. Borovského v životní velikosti, s nakročenou pravou nohou, v dobovém oblečení s pláštěm přes levé rameno, s pravou rukou pokrčenou, držící svitek novin. Levá ruka se zaťatou pěstí je svěšena podél těla. V obdélníkové vpadlině podstavce je bronzový reliéf: „Havlíček se loučí s rodinou.“ Na všech čtyřech stranách při horní hraně podstavce jsou situovány nápisy: „Přislibujte si mně“, „Vyhrožujte si mně“, „Poroučejte si mně“, „Přece zrádcem nebudu!“

Od 3. 5. 1958 je pomník nemovitou kulturní památkou. V letech 2016 – 2017 byl komplexně restaurován včetně statického zajištění, úpravy okolí a pořízení nového dobového podstavce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.