Prostějov: Regenerujeme městskou památkovou zónu

06.11.2020 9:36

Zastupitelé budou schvalovat rozhodnutí radních, které se dotýká „Aktualizace Programu regenerace městské památkové zóny Prostějov pro období 2021 - 2025“.

Prostějov: Regenerujeme městskou památkovou zónu
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Důvodem je končící platnost současné podoby Programu regenerace městské památkové zóny Prostějov, která vyprší dnem 31. prosince 2020,“ vysvětlil primátor František Jura.

Novelizovaný materiál obsahuje:

  • přehled příspěvků na obnovu v letech 2011–2020, výčet významných akcí
  • finanční účast obce na obnově památkových objektů
  • výčet památkově chráněných objektů na území MPZ
  • hlavní cíle a strategie Programu regenerace pro období 2021–2025
  • koncepční příprava a přehled stěžejních akcí obnovy pro období 2021–2025
  • odhad potřebných investic pro záchranu památek na ploše MPZ

Komise pro regeneraci Městské památkové zóny předkládaný návrh jednomyslně doporučila Radě a Zastupitelstvu města Prostějova schválit.

Město pravidelně, každým rokem přispívá na obnovu památek nemalými částkami.

„Dlouhodobě podporujeme obnovu kulturního dědictví na svém území. Mezi lety 2011–2020 město vynaložilo na obnovu památek na ploše Městské památkové zóny, které nejsou v jeho vlastnictví v celkovém úhrnu 3.6 milionu korun. Zároveň provedlo významné akce obnovy památek ve svém vlastnictví, mezi nimiž vynikají komplexní obnovy Pernštýnského zámku, Nové radnice a Národního domu,“ uvedl primátor František Jura.

Hlavním cílem regenerace je nejenom projevovat všestrannou péči o kulturní dědictví a usilovat o oživení kulturních památek, ale také podporovat jejich vhodné využití, uchovávat cennou urbanistickou a architektonickou strukturu zóny.

„Jde nám také o to, finančně i metodicky podporovat vlastníky nemovitostí zhodnocující historické a estetické hodnoty jejich objektů, podporovat zpracovávání průzkumů historicky hodnotných objektů, vyvíjet tlak na odstraňování nevhodných prvků, zamezovat vytváření světelného a vizuálního smogu a zpracovávat metodické materiály, regulační předpisy ke konkrétním problematickým aspektům péče o kulturní dědictví a tím podporovat informovanost žadatelů a transparentnost při správním rozhodování,“ doplnil náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Důležitou součástí regenerace je také obnova jižního centra. V roce 2019 vyhlásilo Statutární město Prostějov soutěž o návrh řešení dlouhodobě problematické jižní části centra města.

„Jejím předmětem bylo řešení budoucího urbanistického uspořádání jižní části centra města, tedy přibližně území mezi náměstím T. G. Masaryka a ulicemi Wolkrovou, Koželuhovou a Sušilovou. Součástí řešení představuje jak návrh veřejných prostranství a jejich návazností a urbanistické struktury, tak lokace konkrétních objektů jako je parkovací dům či městská tržnice. Zvolený návrh bude následně rozpracován do podrobnosti územní studie,“ přidal náměstek Rozehnal s tím, že první cenu v urbanistické soutěži získal návrh autorů Gogolák + Grasse, s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…