Prostějov: Senior taxi se těší stále oblibě

19.02.2023 10:44 | Tisková zpráva

Služba je v Prostějově poskytována již od roku 2015 a je od počátku hojně využívána – nejčastěji k návštěvám lékařů a zdravotnických zařízení (dlouhodobě tyto jízdy tvoří více než 80 % všech uskutečněných jízd).

Prostějov: Senior taxi se těší stále oblibě
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Poskytovatel služby využívá v Prostějově dvě vozidla, jejichž kapacita je naplněna. Měsíčně se uskuteční zhruba 900 až 1000 jízd. Jak informoval Odbor sociálních věcí Magistrátu města Prostějova, aktuálně je služba Senior taxi v Prostějově provozována na základě Smlouvy o poskytnutí služeb, a to na období od 1. 9. 2021 do 31. 8. 2023.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Při uzavření smlouvy byla cena plnění stanovena následovně:

  • cena za 1 km jízdy (hradí město Prostějov) ve výši 26 Kč/km (vč. DPH)
  • předpokládaná měsíční fakturace (hradí město Prostějov) ve výši 75 tisíc korun (vč. DPH)
  • maximální fakturace za dobu předpokládaného trvání smlouvy (hradí město Prostějov) ve výši celkem 1,8 milionu korun (vč. DPH)
  • poplatek seniora 20 Kč/jízda

V souvislosti s výrazným růstem nákladů v roce 2022 se v květnu minulého roku uskutečnila schůzka s poskytovatelem služby: „Od uzavření smlouvy vzrostla cena ropy do doby projednání žádosti o navýšení ceny služby o zhruba 40 procent, rostly také náklady na servis a běžnou údržbu vozidel, mzdy, energie a jiné náklady související s provozováním služby, nebyla služba za původních podmínek - dle vyjádření poskytovatele - nadále udržitelná. Možností tak bylo navýšení ceny za jeden kilometr jízdy a maximální plnění smlouvy ze strany města Prostějova, nebo ukončení smlouvy výpovědí ze strany poskytovatele služby,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast Marcela Župková.

Jak dále doplnila, jelikož se jedná o mezi seniory oblíbenou službu, kterou město nemělo zájem zrušit, přistoupilo k navýšení nákladů a úpravě smluvních podmínek - cena za 1 km jízdy (hradí město Prostějov) je ve výši 40 Kč/km (vč. DPH). Pro seniory však zůstal zachován poplatek 20 Kč za jednu jízdu. "Věříme, že tato pomoc bude i nadále ku prospěchu našich seniorů," dodala náměstkyně Župková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…