První Ostravané roku 2019

03.01.2019 9:16

Je každoroční novoroční tradicí, že vedoucí představitelé města navštěvují první narozené občánky a jejích maminky. Primátor Tomáš Macura navštívil maminku ve Fakultní nemocnici v Ostravě, náměstek pro zdravotnictví Zbyněk Pražák zamířil do Městské nemocnice Ostrava.

První Ostravané roku 2019
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Ostravské novorozence, kteří spatřili světlo světa na Nový rok, navštívili ve středu 2. ledna primátor Tomáš Macura a náměstek Zbyněk Pražák.

Primátor přivítal novorozeného Jáchyma Švástu ve Fakultní nemocnici Ostrava. Chlapeček se narodil na Nový rok krátce po 10. hodině. „Přeji vám, ať se vám oběma dobře daří a ať je Jáchym zdravý,“ blahopřál primátor mamince Aleně Švástové. Předal jí kytici, poukázky na nákup zboží a drobné dárky. „Pro syna tady máme dva plyšáky lemurů, kteří žijí v ostravské zoologické zahradě, tak se na ně jednou přijďte společně podívat,“ usmíval se primátor.

Alena Švástová žije s manželem Michalem v Moravské Ostravě, kousek od Husova sadu. „Jsme spolu už devět let, manželé jsme tři roky. Jáchym je naše první dítě. Jméno jsme vybírali tak, aby bylo křesťanské, a Jáchym se nám líbil nejvíce,“ prozradila maminka. Už se těší na procházky s kočárkem. „Určitě malého vezmu do Komenského sadů, nejen v kočárku, ale už mám nachystaný i šátek, v němž jej budu nosit. Kamarádky chodí s miminky i do kaváren nebo cukráren, tak si s nimi zajdu posedět a popovídat,“ plánovala maminka Jáchyma. „Chci moc poděkovat za skvělou péči ve Fakultní nemocnici, personál je tady skvělý. Hlavně pan docent Šimetka a porodní asistentka, která skvěle spolupracovala s mou dulou. Moc děkuji za výborný přístup,“ vyjádřila své díky Alena Švástová.

I v Městské nemocnici Ostrava byl první chlapeček

Náměstek primátora Zbyněk Pražák přivítal novorozené miminko v Městské nemocnici Ostrava. Na pokoji zastihl maminku Denisu Porubovou s manželem Zdeňkem a novorozeným Richardem. „Je to naše první miminko. Jsme z Poruby, avšak slyšela jsem na porodnické oddělení městské nemocnice jen samou chválou, proto jsem se rozhodla rodit tady. Jsem opravdu spokojena, vše je tady perfektní,“ zářila Denisa Porubová. „Přeji vám oběma hodně zdraví a věřím, že nezůstane jen u jednoho miminka. Počet obyvatel našeho města trochu klesá, tak bych si přál co nejvíce takových krásných miminek,“ řekl s úsměvem Zbyněk Pražák.

Jméno vybrala maminka podle kamaráda z dětství. „Když jsem byla malá, kamarádila jsem se s klukem a maminka na něho vždycky volala „Rišánku“. Moc se mi to líbilo a řekla jsem si, že když budu mít jednou syna, chci, aby se jmenoval Ríša,“ dodala Denisa Porubová.

Právě v Městské nemocnici Ostrava se v loňském roce narodilo 1621 dětí - 781 holčiček a 840 chlapečků, ve 13 případech se jednalo o dvojčata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…