Rada hlavního města Prahy schválila Celoměstské programy podpory vzdělávání pro rok 2016

30.09.2015 15:16

Pražští radní v úterý schválili vyhlášení Celoměstských programů podpory vzdělávání na území hlavního města Prahy pro rok 2016.

Rada hlavního města Prahy schválila Celoměstské programy podpory vzdělávání pro rok 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Dotační programy, zaměřené na rozvoj vzdělanosti v metropoli, přinášejí letos především kompletní elektronizaci podávání žádostí a zcela nový pátý program, jež je zaměřen na podporu sociální soudružnosti na školách zřizovaných hlavním městem. Uvedla to radní hlavního města Prahy pro školství a sociální politiku Irena Ropková.

První celoměstský program je zaměřen na podporu rozvoje vzdělanosti, spolupráce s vysokými školami, vědeckými a výzkumnými institucemi a nestátními neziskovými organizacemi a na podporu vzdělávání managementu a pedagogických pracovníků škol a školských zařízení na území hlavního města Prahy. „Tento program je vyhlašován každoročně a je o něj velký zájem. Z prostředků tohoto programu jsou podporovány například aktivity zaměřené na prevenci rizikového chování žáků či vzdělávání v oblasti projektového řízení projektů spolufinancovaných z prostředků Evropské unie,“ vysvětluje radní Ropková.

Druhý program je zaměřen na podporu vzdělávání dětí, žáků a studentů, přičemž jeho cílem je zejména podpora nových forem a metod výuky. „V rámci tohoto programu dlouhodobě podporujeme například pořádání vědomostních a uměleckých soutěží, nově v tomto programu hodláme podpořit rozvoj finanční gramotnosti žáků a studentů,“ říká Ropková.

Třetí program má za cíl podpořit rozvoj škol zřízených hlavním městem Prahou prostřednictvím tří podprogramů. Jedná se o podporu rodilých mluvčích, školních výjezdů do zahraničí a rovněž o podporu zahraničních praxí žáků a zahraničních prezentací středních škol a základních uměleckých škol. „V rámci tohoto programu jsme nově specifikovali údaje, které žadatelé předkládají k jejich posouzení. Od úpravy podmínek si slibujeme přehlednější a především spravedlivější proces posuzování došlých žádostí,“ uvádí Ropková.

Čtvrtý program je zaměřen na podporu rozvoje vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami. „V souladu s programovými cíli Rady hlavního města Prahy chceme tímto programem podpořit maximální integraci a inkluzi žáků se speciálními vzdělávacími potřebami,“ dodává Ropková.

Poslední pátý program je v rámci celoměstských programů zcela nový. Prostřednictvím tohoto programu chce město podpořit prevenci sociálního vyloučení ve školách zřízených hlavním městem Prahou. „V pilotní fázi tohoto programu jsme se rozhodli zaměřit se na žáky našich středních škol, jejichž rodinné majetkové poměry jim neumožňují účastnit se tuzemských vícedenních školních akcí, což může prohloubit negativní pocit odloučení od kolektivu. Nově tak mohou rodiče dětí, jež pobírají dle zákona přídavek na dítě, prostřednictvím školy požádat o pokrytí nákladů na účast dětí na těchto akcích,“ vysvětluje Ropková.

Lhůta pro podávání žádostí pro všechny programy je od 2. 11. 2015 do 30. 11. 2015. Více informací naleznou zájemci na portálu pražského školství http://skoly.praha-mesto.cz/. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…