Radní kraje v Havířově navázali na tradiční výjezdy

12.06.2018 20:32

Díky pravidelným návštěvám různých koutů regionu se mohou radní Moravskoslezského kraje blíže seznámit s důležitými tématy dané oblasti. Členové rady kraje dnes (12. 6.) jednali se členy Rady města Havířov. Během celodenní návštěvy se setkali také se zástupci spolků a starosty okresu Karviná.

Radní kraje v Havířově navázali na tradiční výjezdy
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Zástupci Havířova jednali s krajskými radními o plánované rekonstrukci vstupního vestibulu a šatny sester v havířovské nemocnici a případném nákupu nové zdravotnické techniky. Probíralo se také učňovské školství a jeho spolupráce se základními školami nebo rekonstrukce hřiště Gymnázia na ulici Komenského a ZŠ Gorkého.

"Spoustu problémů nebo záležitostí, kterými se zabývají lidé a obce v celém Moravskoslezském kraji, musíme řešit u stolu, na krajském úřadě v Ostravě. Považuji za opravdu přínosné vyjíždět do regionu a seznámit se s nejrůznějšími tématy osobně. Během setkání se starosty a zástupci spolků se napřímo dozvídáme, co občany zaměstnává, v čem by potřebovali podpořit, nebo co je naopak těší. Během diskuzí mohou vzniknout nápady či podněty, které by jen z emailové komunikace třeba nevyplynuly," řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že vždy vítá příležitost osobně prezentovat konkrétní plánované aktivity kraje.

Také město město Havířov tato jednání vítá. "Oceňuji zájem krajských radních navštívit Havířov a řešit záležitosti našeho města přímo tady u nás. Naše spolupráce s krajem je na velmi vysoké úrovni," prohlásila primátorka Havířova Jana Feberová.

Na Karvinsku kraj v roce 2018 počítá s investicemi do reprodukce majetku v celkové výši 390 milionů korun. Půjde nejen o rekonstrukce a opravy budov, ale i o novostavby. Prostředky půjdou do školství, zdravotnictví i sociální oblasti, kde bude letos například zahájena rekonstrukce ubytovací části a přístavba budovy D v Novém domově v Karviné s vybavením za téměř 70 milionů. Dalším záměrem je pak rekonstrukce a výstavba Domova Březiny v Petřvaldu s předpokládanými náklady 210 milionů korun.

Do opravy silnic letos na Karvinsku poputuje přes 193 milionů korun. Kraj například plánuje rekonstrukci Lazecké ulice v Orlové, úsek Dělnické ulice v Havířově nebo opravu mostu nad železniční tratí v Havířově.

Kraj s pomocí evropských finančních zdrojů letos vybudoval nové kruhové objezdy a zrekonstruoval silnice v Horní Suché (II/475 a II/474). Letos bude také dokončena rekonstrukce silnice II/468 v Českém Těšíně s celkovými náklady přesahujícími 80 milionů korun.

"Krajské peníze na Karvinsku pomáhají i v oblastech životního prostředí, školství, sportu, kultury a památkové péče. Například v létě začne výstavba nového moderního sportovního centra v Havířově. Kraj přispěje na jeho parkoviště 4 miliony korun. Také chceme v Havířově podpořit vznik nových 136 lůžek pro seniory v domově se zvláštním režimem. Tato nová kapacita by pak měla být zahrnuta do krajské základní sítě sociálních služeb. Je potřeba, aby se region rozvíjel rovnoměrně. Snažíme se směřovat pozornost i finance nejen do krajského města, ale i do ostatních měst i malých obcí tak, aby se u nás lidem dobře žilo, v našem kraji zůstávali a cítili se tu dobře," uzavřel náměstek hejtmana pro investice Jaroslav Kania.

V Havířově přibudou lůžka pro seniory

Nových 136 lůžek v domově se zvláštním režimem bude k dispozici seniorům v Havířově. Město Havířov už delší dobu plánuje kompletní rekonstrukci budovy bývalé školy na Mánesově ulici. Rada Moravskoslezského kraje tento záměr vítá. Nově vzniklou kapacitu, která reaguje na potřeby související se stárnutím populace, plánuje zapojit do krajské sítě sociální služeb.

Počet lidí v seniorském věku bude v nadcházejícím období výrazně narůstat. Demografické odhady ukazují, že do roku 2050 se může počet seniorů či osob s demencí zvýšit až o více než 100 tisíc, tedy o více než 50 %. Senioři tak mohou tvořit téměř třetinu všech obyvatel kraje a řada z nich může trpět některou z forem demence.

Kraj podpoří stolní tenis v Havířově

Stolní tenisté z Havířova se mohou těšit na zbrusu nové tenisové centrum. Moderní areál pomůže zvýšit sportovní úroveň nejen místních sportovců, ale také republikové reprezentace. Návštěvníci Centra reprezentace stolního tenisu se dočkají i nového parkoviště. Radní Moravskoslezského kraje schválili příspěvek čtyři miliony korun, podporu ještě budou schvalovat krajští zastupitelé.

Cílem výstavby moderního areálu je zvýšit prestiž stolního tenisu a pomoci rozvoji sportovních a volnočasových aktivit v regionu. Sportovní klub stolního tenisu Baník Havířov patří mezi nejúspěšnější kluby v České republice. Činnost klubu je tak rozsáhlá, že stávající hala na stolní tenis již není dostačující. Havířovští stolní tenisté se proto rozhodli vybudovat nové tenisové centrum za 80 milionů korun. Projekt bude financován z prostředků sportovního klubu, města Havířov a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Součástí nového centra bude veřejné parkoviště, na jehož výstavbu by měl vyčlenit 4 miliony Moravskoslezský kraj.

Vybudováním Centra reprezentace stolního tenisu vznikne unikátní specializované sportoviště s 16 až 20 hracími stoly, moderním zázemím i ubytováním pro účastníky turnajů či mezinárodních kempů. Pod vedením profesionálních trenérů se budou v centru připravovat reprezentanti populárního olympijského sportu. Nové centrum stolního tenisu bude jedno z největších specializovaných areálů svého druhu v Evropě a pomůže ke zvýšení sportovní úrovně reprezentace ČR. Zároveň má za cíl zvýšit prestiž stolního tenisu v Moravskoslezském kraji díky plánovaným mezinárodním kempům a akcím.

Realizace stavby by měla probíhat od 1. 7. 2018 do 31. 10. 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…