Referendum přišlo Pardubice na více než milion korun

24.08.2013 15:46

Červnové referendum, které mělo dát odpověď na otázku, jaký mají pardubičtí občané vztah k městským obvodům, přišlo město zhruba na 1,2 miliony korun.

Referendum přišlo Pardubice na více než milion korun
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Téměř tři čtvrtiny těchto prostředků padly na zajištění více než 90 hlasovacích místností, včetně odměn pro členy okrskových, místních a jedné městské komise. Na zhruba 26 tisíc korun přišel tisk hlasovacích lístků a pořízení obálek, téměř 140.000 korun investoval magistrát do reklamy, která měla voliče na konání referenda upozornit.

„Vzhledem k nízkému počtu lidí, kteří přišli hlasovat (20,9 procenta oprávněných voličů), nejsou výsledky referenda platné ani závazné. Nicméně pro každého z politiků by i tak měly být cennou informací nejen o tom, jak lidé vnímají dělení města, ale komunální politiku vůbec,“ řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková. Zajímavým zdrojem informací je však podle ní i samotné vyúčtování nákladů referenda, z nichž podstatná část jde na vrub finančního ocenění lidí, kteří se na organizaci a průběhu voleb podíleli.

„Podívám-li se na vyúčtování jednotlivých obvodů, vyjdou mi velmi rozdílné náklady na zajištění chodu hlasovacích okrsků. Zatímco v Hostovicích přišel město jeden okrsek na 6.430 korun, v největších obvodech to bylo přes 8.000 korun a na čtvrtém městském obvodě dokonce 15.414 korun. Nevím, a budu se ptát, proč některé obvody dokáží i v tomto případě fungovat podstatně levněji, než jiné,“ konstatovala primátorka.

Konečný účet za červnové referendum byl uzavřen až v minulých dnech, neboť kompletní podklady k vyúčtování získal magistrát od městských obvodů až koncem července. „Výsledná částka je sice o něco vyšší, než byly naše původní předpoklady, ale jsem si jista, alespoň za magistrát, že k plýtvání prostředky nedocházelo,“ doplnila Štěpánka Fraňková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…