Říčany: Říčanští si přejí další investice do zastřešení zastávek a stavbu chodníku v Dukelské ulici

27.06.2022 20:51 | Tisková zpráva

Je rozhodnuto! V participativním rozpočtu Překvapte Říčany občané rozhodli, do čeho má radnice investovat pět milionů. V šestém ročníku vyhrály v projektech do dvou milionů náměty občanů na zastřešení autobusových zastávek a stavbu chodníku v ulici Dukelská.

Říčany: Říčanští si přejí další investice do zastřešení zastávek a stavbu chodníku v Dukelské ulici
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Do půl milionu má podle místních radnice investovat do renovace severního vstupu do Rondelu na nádraží, a také do revitalizace okolí u zříceniny hradu včetně instalace vyhlídkové terasy. V šestém ročníku se utkalo 8 velkých projektů a 14 malých. Hlasovali občané s trvalým pobytem starší 15 let. Celkem se zapojila bezmála tisícovka (968) Říčaňáků, kteří mohli hlasovat on-line nebo v infocentru na Masarykově náměstí a v Rondelu. 

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Absolutním vítězem je námět na Zastřešení autobusových zastávek s počtem 515 hlasů. Další námět v kategorii do 2 mil., který by měla radnice realizovat, je stavba chodníku v ulici Dukelská v úseku od ulic Bezručova po Černokosteleckou s 430 hlasy. V kategorii malé projekty získal nejvyšší podporu celkem 401 hlasů záměr na renovaci severního vstupu do Rondelu na říčanském nádraží. 348 hlasujících podpořilo obnovení vyhlídkové terasy a úprava okolí říčanské zříceniny hradu. Poměrně těsně tak porazil námět na zakoupení lodního kontejneru a zřízení ReUse pointu na sběrném dvoře (324 hlasů), který skončil celkově třetí. Na třetí příčce ve velkých projektech se ziskem 275 hlasů se umístil záměr zřízení vnitřní herny pro děti i rodiče. Nejvíce rozporuplnými projekty byly elektronická zvonkohra na Staré radnici (-189), psí park (-177) a zaslání finanční podpory Ukrajině na konto Člověk v tísni (-155). Čtvrtina hlasující se více přiklonila k finanční pomoci ukrajinským ženám a dětem přímo na Říčansku.

„Jsem velmi rád, že v Říčanech máme tak aktivní veřejnost. Svědčí o tom nejen vysoký počet hlasujících, ale i nadstandardní množství návrhů od občanů,“ hodnotí šestý ročník participativního rozpočtu starosta David Michalička.

Každý hlasující měl ve velké kategorii k dispozici tři kladné a jeden záporný hlas. V malých projektech hlasující mohli podpořit pět projektů a udělit dva hlasy záporné. Převážně hlasovali lidé v produktivním věku, a to elektronicky, vysokoškolsky vzdělaní tvořili 67 % hlasujících, ve vyrovnaném poměru ženy i muži.

Děkujeme všem, kteří se zapojili do rozhodování o financích města. Speciální díky patří navrhovatelům, kteří své náměty představují na veřejných setkáních i pracovníkům úřadu, jež prověřují jejich realizovatelnost.

Výsledky hlasování Překvapte Říčany VI ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…