Rokycany: Dotační programy podpoří kulturu, sport nebo opravu domů v historickém centru

31.12.2019 6:32

Zastupitelé na svém posledním jednání schválili vyhlášení několika dotačních programů pro rok 2020.

Rokycany: Dotační programy podpoří kulturu, sport nebo opravu domů v historickém centru
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Na podporu organizací se zdravotním nebo sociálním zaměřením působících v Rokycanech pro rok 2020 poputuje 200 tisíc korun, v programu Podpora sportovních klubů a zájmových organizací je celková částka 6,2 milionu korun, 500 tisíci korun město podpoří kulturní akce a rovný milion má jít na podporu oprav a údržby vnějšího vzhledu budov v městské památkové zóně, které nejsou na seznamu kulturních památek. Tyto dotace můžou vlastníci budov použít na opravy a údržbu fasád, střech, oken, dveří, vrat a výkladců. Výše dotace v jednotlivém případě činí 50 % skutečných nákladů, maximálně však 50 tisíc korun.

Žádosti o dotace je možné podávat od 27. ledna do 14. února.

Čtyřmilionovou individuální dotaci schválili zastupitelé pro klub FC Rokycany. Dotací se poprvé zabývali už v říjnu 2018, kdy souhlasili se spoluúčastí města na rekonstrukci tréninkového hřiště. Podmínkou dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy totiž byl minimálně 30 % vklad žadatele. Celkové náklady dosáhnou 13,2 milionu, ministerstvo tak zaplatí 9,2 milionu, zbylou částku formou schválené dotace pak město.

Další mimořádná individuální dotace, tentokrát 70 tisíc korun, míří na účet Pravoslavné církevní obce v Rokycanech na výmalbu kostela Nejsvětější Trojice v Parku U Plzeňské brány, který je nemovitou kulturní památkou. Celková částka na výmalbu podle požadavků památkářů se bude podle předběžného rozpočtu pohybovat kolem 140 tisíc korun. Z hlediska památkové péče je nutné, aby se kostela vymaloval najednou a zaručila se tak shodnost odstínu v celém interiéru. Církev přitom nemá dostatek peněz a musela by nechat kostel vymalovat v několika etapách.

Pravoslavná církevní obec v Rokycanech dlouhodobě spolupracuje s městským odborem školství, v kostele se pravidelně odehrávají koncerty a vlastník městu vychází vstříc i při prohlídkách Parku u Plzeňské brány, kdy zpřístupňuje kostel návštěvníkům včetně fundovaného výkladu.

Církev na opravy kostela nečerpala žádné dotace od roku 2011, všechny práce hradila z vlastních zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…