Rokycany: Začala revitalizace Husových sadů a Kalvárie

20.02.2023 10:46 | Tisková zpráva

Začala dlouho očekávaná revitalizace Husových sadů a Kalvárie v Rokycanech, občanům známých spíše pod názvem Stráň. Město především obnoví velkou lávku přes rokli u hřbitova. Nyní se začalo s kácením dřevin.

Rokycany: Začala revitalizace Husových sadů a Kalvárie
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Začala dlouho očekávaná revitalizace Husových sadů a Kalvárie v Rokycanech, občanům známých spíše pod názvem Stráň. Město především obnoví velkou lávku přes rokli u hřbitova. Nyní se začalo s kácením dřevin. Rokycany revitalizaci připravují již od roku 2015. Jedná se o zelenou dominantu v severní části města, která je nejvýznamnější a nejrozsáhlejší plochou veřejné zeleně ve městě o výměře 23 hektarů. Náklady na revitalizaci jsou ve výši 18,9 milionu korun bez DPH. Hotovo by mělo být v březnu 2024. Zakázku pro město bude realizovat společnost Gabriel s. r. o.

„Husovy sady a Kalvárie jsou ojedinělým územím s vysokým rekreačním, urbanistickým i ekologickým potenciálem. Svahy Husových sadů s porosty se skalnatými výstupy vytváří kulisu celé severní části města. Již od roku 1895 bylo území vybaveným parkem s množstvím vycházkových tras, altány a vyhlídkami. Z původních úprav se dodnes zachovala cestní síť a stopy původních objektů,“ připomněl historii území Tomáš Rada, starosta města Rokycan.

„V polovině února jsme začali se samotnými pracemi – kácením dřevin. Revitalizace zahrnuje vybudování nových komunikací a zpevněných ploch, Velkou lávku přes rokli u hřbitova, Malou lávku nad koupalištěm u ulice Nad Strání a lávku pod vyhlídkou nad fotbalovým stadionem. Chybět nebude drobná architektura, nové lavičky, odpadkové koše a informační tabule nebo vegetační prvky. Počítá se také s přemístěním prvního zastavení Křížové cesty na Kalvárii,“ vysvětlil místostarosta města Rokycan Jiří Sýkora.

Většina nových cest bude mít povrch z mechanicky zpevněného kameniva. Vybrané úseky u vstupů do parku a cesta na Kalvárii budou dlážděny lomovým kamenem. Přídlažba u Litohlavského mostu bude dlážděna žulovými kostkami. U většiny nových cest není možné používat cizorodé materiály (např. beton, asfalt, ocel, jiné druhy hornin). Dané materiály jsou přípustné pouze na místech z paleontologického pohledu nevýznamných, tedy v okrajových částech území a v blízkosti vstupů. Proto bude pro lože zpevněných ploch použito pouze drcené kamenivo schválené odborníkem na paleontologii doc. RNDr. Petrem Kraftem, CSc.

Zásadní stavbou bude nová Velká lávka přes rokli v blízkosti hřbitova. Celková délka lávky bude 22,5 metru, šíře bude 1,5 metru a bude sloužit pouze pro pěší. Konstrukce lávky je doplněna ocelovo-dřevěnou mostovkou a ocelovým vzpěradlem. Další investicí bude Malá lávka poblíž ulice Nad Strání, celková délka bude 7,5 metru. Nová lávka vznikne také v prudkém svahu pod vyhlídkovou terasou s celkovou délkou 10,5 metru.

„Co se týká drobné architektury, bude na vyhlídce u pravidelného parteru instalováno nenápadné zábradlí z nerezových profilů a sítě. V rámci projektu dojde také k přemístění prvního zastavení křížové cesty z travnaté plochy blízko rušné komunikace k nově vybudované dlážděné cestě stejně, jako je tomu u ostatních zastavení,“ doplnila Šárka Kozlerová z Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany, která má investici na starosti.

V celém řešeném území budou rozmístěny atypické sedací prvky z masivního dřeva a odpadkové koše. U vstupů do parku budou umístěny informační tabule s orientační mapou a základními informacemi o parku.

„Součástí rekonstrukce je i kácení vybraných dřevin, a to zejména v prostoru křížové cesty na Kalvárii, u velké vyhlídky v Husových sadech, u cesty k letišti v místě nové lávky přes rokli a u vstupu za Litohlavským mostem. Dojde také k výsadbě 14 kusů nových stromů. Na malé vyhlídce vznikne zvýšený kamenný záhon osázený trvalkami a travinami,“ upřesnila Lucie Stehlíková z Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany, jež má na starost správu zeleně města.

Město žádá občany, aby při pohybu v okolí Stráně dbali zvýšené obezřetnosti a nevstupovali do míst, kde dochází ke kácení porostu.

Území je součástí přírodní památky Rokycanská stráň, jejímž posláním je zabezpečení nalezišť zkamenělin klabavské a šáreckého souvrství českého ordoviku a jejich ochrana před neodborně prováděným sběrem. Na Kalvárii se nachází kulturní památka Kaple se souborem zastavení křížové cesty, součástí je také Boží hrob (umělá jeskyně).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…