Roudnice nad Labem: Naděje nabízí přístřešky pro lidi bez domova

16.01.2019 16:05

V areálu roudnického azylového domu Naděje jsou lidem bez domova k dispozici dva zcela nové přístřešky, tzv. Iglou. Ty mají při teplotách pod bodem mrazu pomoci i osobám, které nemohou navštívit noclehárny, či jiná sociální zařízení.

Roudnice nad Labem: Naděje nabízí přístřešky pro lidi bez domova
Foto: archív autora
Popisek: Roudnice nad Labem

Iglou je izotermický přístřešek pro bezdomovce v době mrazu, který díky lidskému tělu udržuje teplotu uvnitř o 15 stupňů vyšší než je venku. Primárně je určen k přespání lidem bez domova, kteří z různých důvodů nemohou navštívit noclehárny či jiná sociální zařízení. S jeho myšlenkou přišel francouz Geoffroy de Reynal, kterému se v úvodu minulého roku podařilo, i díky úspěšné crowdfundingové kampani, vyrobit a otestovat první kusy v praxi. Na podzim se dostaly i do České republiky a letos u nás poprvé pomohou lidem bez domova přečkat mrazivé noci a možná dokonce i některým zachránit život.

„Malý a velmi odolný tunel vyhříváte svým vlastním teplem. Uvnitř něj se teplota může zvednout až o 15 stupňů Celsia oproti vnějším podmínkám. Iglou má mnoho výhod, která berou v potaz rizika pobývání venku. Je nehořlavý, voděodolný, zvuku vzdorný, omyvatelný a opravitelný. Zvyšuje tak nejen šanci na přežití během mrazivých nocí, ale také kvalitu života bez domova. Přístřešek je měkký, uzavíratelný a poskytuje soukromí,“ popisuje výhody nových přístřešků azylový dům Naděje.

Jedno Iglou (v hodnotě 5 tis. Kč) zakoupilo Město Roudnice nad Labem. Druhé je darem od pracovníků Farní charity. Roudnice nad Labem nenabízí nízkoprahovou noclehárnu. Přístřešky se tak stanou jednorázovým alternativním řešením krizové situace pro ty, kteří by se jinak za mrazivých nocí mohli dostat až do ohrožení života.

„Roudnice nad Labem není městem, které by se potýkalo s přemírou bezdomovectví. I přesto je však třeba s jednotlivci v nouzi pracovat. Bohužel jsme i u nás tuto zimu zaznamenali případ umrznutí muže bez střechy nad hlavou a tyto přístřešky jsou cestou, jak těmto tragédiím předcházet. Oceňuji práci azylového domu a doufám, že se nové vybavení v praxi osvědčí,“ řekl místostarosta Jiří Řězníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…