Rozbory obsahu popelnic v Chrudimi

27.05.2018 8:35

Chrudimské Technické služby nechaly v loňském roce provést rozbory směsných komunálních odpadů ve městě Chrudim.

Rozbory obsahu popelnic v Chrudimi
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Jejich cílem bylo zjistit základní charakteristiky odpadů včetně jejich fyzikálních a chemických vlastností (například spalné teplo, vlhkost, obsah chloru nebo obsah popelovin), a to v souvislosti s připravovaným projektem výstavby nového separačního dvora s překládací stanicí v Chrudimi, který město plánuje v návaznosti na platnou legislativu a povinnost větší separace odpadů.

Vedlejším produktem rozborů bylo navíc zjištění o rozdílech v produkci odpadů mezi rodinnou a sídlištní zástavbou. Pro vzorkování, které proběhlo v roce 2017 v každém z ročních období, byly totiž stanoveny dvě svozové oblasti.

„Rodinnou zástavbu reprezentovala ulice Vaňkova s počtem trvale hlášených obyvatel 222, sídlištní zástavbu tvořily části ulic Palackého, Havlíčkova, Škroupova a Bohuslava Martinů, ve které bylo 924 trvale žijících obyvatel,“ zpřesňuje místostarosta města Chrudim Jan Čechlovský. Obyvatelé z obou zmiňovaných oblastí přitom mají podle jeho slov srovnatelné podmínky k nakládání s odpady. Mají vlastní sběrné nádoby nebo dostatečný počet společných nádob na směsný komunální odpad, jehož svoz je prováděn v týdenním intervalu, a mohou třídit papír, sklo i plasty do kontejnerů ve sběrných hnízdech v dané lokalitě.

A výsledek?

„První dobrou zprávou je, že ve směsném komunálním odpadu se během rozborů vyskytovaly pouze běžné druhy odpadů. Jenom výjimečně se našly nebezpečné odpady, především typu inzulínových per a léků, nebo elektrozařízení,“ říká místostarosta Jan Čechlovský. Spalitelný odpad obsahoval zejména hygienické potřeby a dětské pleny, obuv, pryž a silně znečištěné odpady. Největší rozdíl se ukázal v případě bioodpadu, který byl velmi výraznou složkou v zástavbě rodinných domů. Tam v období od jara do podzimu dosahoval až přes 60 % hmotnostního podílu.

„Druhou dobrou zprávou je potom potvrzení faktu, že účinnost separace je na velmi dobré úrovni u papíru, skla a nebezpečných odpadů, a že za dobrou lze označit i úroveň separace plastů,“ pokračuje místostarosta Jan Čechlovský. Poměrně nízká úroveň je ale zaznamenána u textilu a velká rezerva je především v separaci kovů, bioodpadu a drobných elektrozařízení.

„Provedené rozbory jsou pro nás velmi cenné, protože nám potvrdily oblasti, v nichž by bylo dobré zvýšit separaci. Na problematiku bioodpadů jsme již reagovali projektem kompostérů, ale separace textilu, kovů a elektrozařízení je pro nás určitě výzvou,“ uzavírá starosta Petr Řezníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…