Rožnov pod Radhoštěm: Ztráty a nálezy evidují mobily, peníze, ale i snowboard, dron s kamerou či hasicí přístroj

06.01.2020 18:55

Jako každý rok hromada mobilních telefonů, peníze, ale také neobvyklé věci jako například snowboard, dron s kamerou či práškový hasicí přístroj. Skutečně velmi pestrý je seznam předmětů, které jsou nebo byly evidovány v rámci ztrát a nálezů na Městské policii Rožnov pod Radhoštěm.

Rožnov pod Radhoštěm: Ztráty a nálezy evidují mobily, peníze, ale i snowboard, dron s kamerou či hasicí přístroj
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Za uplynulý rok 2019 evidují strážníci celkem 189 ztrát a 89 nálezů. K tomu je nutno připočítat ještě 105 odchytů zvířat. Zásadním pomocníkem v řešení ztrát a nálezů v Rožnově se stal v roce 2019 nově založený facebookový profil rožnovské městské policie, který v mnoha případech pomohl dostat ztracenou věc zpátky ke svému majiteli, a to navíc mnohdy ve velmi krátkém čase. 

Za rok 2019 eviduje Městská policie Rožnov pod Radhoštěm celkem 189 ztrát a 89 nálezů. „Nejčastější ztráty jsou každoročně mobilní telefony, které tvoří téměř třetinu všech nálezů,“ říká ředitel Městské policie Rožnov Aleš Pilař. Hned za mobily následují peněženky a tašky s doklady. „V roce 2019 odevzdali poctiví občané 14x finanční hotovost. Jedenkrát se dokonce jednalo o částku 14 500 korun. Nezřídka se jedná o částky kolem 2 000 -3 000 korun,“ prozradil Pilař. Klíče, resp. svazky klíčů, jsou zvláštní skupinou nálezů. „Klíče shromažďujeme je v plastovém boxu, který je k dispozici k nahlédnutí u stálé služby nepřetržitě. Průběžně máme uloženo kolem 5 kilogramů různých klíčů,“ pokračoval Aleš Pilař.

Zvláštní kapitolou jsou jízdní kola. „V příjmu nálezů jízdních kol jsme v roce 2019 přehodnotili přístup. Nadále platí, že kola, která si po třech letech nikdo nevyzvedne, předáváme nadaci „Kola pro Afriku“. Do režimu ztrát a nálezů však už nepřijímáme všechna jízdní kola. Porůznu pohozené vraky bicyklů, u kterých po konzultaci s odborníky zhodnotíme, že mají zanedbatelnou hodnotu, rovnou odvážíme do sběrného dvora jako odpad,“ konstatoval ředitel Pilař.

Jako každý rok se také loni vyskytly kuriózní nálezy. „Mezi zajímavé kousky roku 2019 patří snowboard, který se právě díky publikaci na facebooku brzy vrátil k majiteli. Dále nám ve skladu stále parkuje dron s kamerou a nedávno hlídka na ulici nalezla práškový hasicí přístroj. Nejspíše bude chybět v některém z bytových domů,“ vzpomněl Aleš Pilař zajímavosti z nedávno skončeného roku. 

V roce 2019 bylo nalezeno nebo odchyceno i 105 zvířat, převážně psů. Byly však i exotické kousky. „V letním období je pravidelně odchyceno několik hadů, většinou se jedná o užovky, výjimečně zmije. V odchytovém vaku se octl i jeden chovatelský kousek, velmi pěkně zbarvená Užovka červená. Ke svému majiteli se šťastně dostala i fretka nebo papoušek,“ uvedl ředitel Pilař a neopomněl apelovat na občany se specifickým přístupem ke kočkám. „Kočka má statut toulavého zvířete a ne každou kočku, která si vykračuje ulicí, je nutné odchytávat. Zvýšený výskyt toulavých koček mnohdy podněcují sami občané tím, že na veřejných prostranstvích pokládají krmení pro kočky, což namísto koček láká spíše potkany a jiné škůdce. Čas od času se nám také stane, že nám občané chtěli odevzdat nechtěnou část dědictví, tedy třeba kočku po zesnulém předkovi. Zde upozorňujeme, že pokud jste příjemcem dědictví, přijímáte jej celé. Nelze přijmout pouze věci movité a nemovité, a následně nehodící se kočičku odnést na služebnu a domáhat se odevzdání,“ upozorňuje Aleš Pilař. 

Velmi důležitou roli hrál v roce 2019 nově založený facebookový účet rožnovské městské policie. „I přesto, že nemají všichni přístup na internet, nebo nepoužívají sociální síť facebook, právě publikace na facebooku často výrazně zkrátí dobu navrácení majiteli. Některé nálezy byly předány ještě ten samý den, kdy byly publikovány. Díky zveřejnění se ve velmi krátkém čase o ztraceném/nalezeném předmětu dozví i 10 tisíc uživatelů facebooku,“ říká Aleš Pilař, ředitel Městské policie Rožnov pod Radhoštěm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…