S evropskými penězi ošetří Jablonec nad Nisou část městské zeleně

17.03.2017 17:06

Téměř půlmilionovou evropskou dotaci získal Jablonec nad Nisou z Operačního programu Životní prostředí na ošetření zeleně dvou lokalit, z nichž jedna je okrajovou součástí městské památkové zóny. Projekt bude probíhat do konce letošního listopadu, město se na něm bude podílet zhruba 340 tisíci korunami.

S evropskými penězi ošetří Jablonec nad Nisou část městské zeleně
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Obě lokality, jak Mlýnská, tak Vysoká prošly nejprve podrobnou inventarizací dřevin pro stanovení dalšího postupu. „Ve vybraných plochách bude třeba kácet, provést zdravotní a bezpečnostní řezy, lokální redukce, instalovat bezpečnostní vazby a vyměnit ty nefunkční, odstranit nálet metodou pozitivního výběru a vysadit nové dřeviny,“ říká Jaromíra Čechová, vedoucí odboru správy majetku jabloneckého magistrátu.

„Cílem projektu Ošetření vybraných ploch zeleně v Jablonci nad Nisou je zlepšit neuspokojivý stav dvou vybraných lokalit poblíž městského centra, které jsou v projektu označené jako I. Mlýnská a II. Vysoká,“ vysvětluje Štěpánka Gaislerová z oddělení správy veřejné zeleně.

Lokalitu Mlýnská vymezují ulice Mlýnská a Podhorská. „Svažitý pozemek, místy hůře přístupný, s porosty vzrostlých buků je významným a ojedinělým místem souvislých porostů vzrostlých bučin ve městě,“ popisuje Gaislerová s tím, že dále jsou tu zastoupené zejména javory mléče, kleny a jasany. Téměř celá plocha je porostlá náletovými dřevinami a je charakteristická mnoha skalními objekty. Lokalita Vysoká je mezi ulicemi Vysoká a Podhorská, také mírně svažitá a roste tu převážně javor klen i mléč, dub, bříza a několik vzrostlých buků lesních. I v tomto případě je zarostlá náletovými dřevinami.

Zeleň na obou plochách pochází převážně z náletu a je ve značně nevyhovujícím stavu. Jako celek nebyla nikdy ošetřena, v minulosti docházelo pouze k prořezu dle aktuální potřeby. „Náletový původ sice vtiskl lokalitám přírodní charakter, nicméně okolní prostředí je urbanizované, a proto je nutné zohlednit bezpečnost veřejnosti a současně maximálně zachovat porosty, z nichž řada vykazuje různé defekty,“ připomíná Štěpánka Gaislerová.

Celkové výdaje projektu: 832 tis. Kč
Dotace EU: 489 tis. Kč
Spoluúčast města: 343 tis. Kč
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií - Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …