Sanatoria Klimkovice: Žáci středních škol se utkají v masérských dovednostech

23.10.2019 16:01

Již pátý ročník celorepubliková soutěže žáků středních škol v masérských dovednostech Zlatý masér se uskuteční ve čtvrtek 24. října v Sanatoriích Klimkovice. Pořadatelem akce je Střední odborné učiliště Dakol z Petrovic u Karviné, s nímž klimkovické lázně spolupracují i na přípravě svých potenciálních zaměstnanců.

Sanatoria Klimkovice: Žáci středních škol se utkají v masérských dovednostech
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Soutěž je pro žáky každoročně příležitostí porovnat výsledky svého učení v celostátním měřítku, vzájemně se motivovat a zdokonalovat se ve své odbornosti. Také učitelé využívají této možnosti k výměně zkušeností. Je to jediná soutěž svého druhu v celé České republice,“ uvedla hlavní organizátorka akce Marika Mencnerová z Dakolu.

Letos přijede 55 soutěžících ze šestnácti středních škol většinou z České republiky, účastnit se budou i dvě školy ze Slovenska. Všechna družstva budou měřit síly v kategorii sportovní masáže, patnáct škol postaví své týmy i v kategorii alternativní masáže.

„Soutěžící budou masírovat své spolužáky, vystupovat budou jako sehraný tým a takto společně se také na soutěž připravují. V kategorii alternativních masáží si mohou vybrat buď masáž havajskou, nebo bambusovou,“ doplnila Marika Mencnerová.

U sportovní masáže, které se dělají jednotně v celé republice, musí soutěžící dodržet sled a směr hmatů. Odporná porota, složená ze zkušených masérů a pedagogů, bude hodnotit, zda soutěžící dodržují také správný rytmus masáže, která je vhodná u sportovců ale také po něm na zklidnění svalového vypětí, kdy se aplikuje jako uvolňující.  Alternativní masáže mají volnější průběh. Existuje jich mnoho druhů, vedle havajské a bambusové také například thajská, čokoládová, masáž lávovými kameny, aroma masáže a mnoho dalších.

„Soutěž je určitě atraktivní i pro diváky. Proto se bude konat na naší kolonádě, což je reprezentativní prostředí, příjemné pro soutěžící i pro klienty lázní, případně další návštěvníky, kteří se jistě přijdou podívat. Publikum bude žáky motivovat, aby předvedli co nejlepší výkony. Navíc si studenti budou zvykat na kontakt s dalšími, neznámými lidmi, což je pro budoucí maséry nepochybně důležité,“ uvedl obchodní ředitele Sanatorií Klimkovice Lukáš Dostál.

Žáci škol budou mít také možnost seznámit se s profesionálním pracovištěm, lázně si zase mohou vyhlédnout nejšikovnější maséry pro posílení svého týmu. Sanatoria Klimkovice s některými ze zúčastněných škol standardně spolupracují. Například ročně projde klimkovickými lázněmi až třicet praktikantů ze Střední školy služeb a podnikání Ostrava Poruba, vesměs studentů třetího ročníku. Aktuálně sanatoria zaměstnávají šest absolventů této školy. Právě Střední škola služeb a podnikání z Ostravy si loni odvezla pohár pro vítěze v kategorii sportovních masážích, alternativní masáže vyhrálo družstvo z Dakolu.

„Pro nás je pozice maséra na balneo úseku nezastupitelná. Soutěž proto bereme také jako perfektní příležitost, jak představit potencionálním zaměstnancům naše lázně jako místo pro jejich další profesní uplatnění po dokončení jejich studií,“ doplnila vedoucí balneo úseku Sanatorií Klimkovice Iva Horníčková.

Soutěžní program ve čtvrtek odstartuje v 10 hodin, měřit síly budou jednotlivci ve sportovních masážích. Od 12.30 nastoupí družstva k soutěži v kategorii alternativních masáží.  Vítězové si odvezou poháry, které věnoval Moravskoslezský kraj a Statutární město Havířov; předají je náměstek hejtmana MSK Stanislav Folwarczny a náměstkyně primátora Havířova Jana Feberová. Úspěšní soutěžící obdrží také poukazy na ubytování v horském hotelu Sepetná v Ostravici, vstup do wellness v Termálních lázních Velké Losiny a další ceny, které věnovali sponzoři i pořádající Střední odborné učiliště Dakol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…