Sedmdesát procent domácích kotlů budou mít Klimkovice letos vyměněno

16.03.2016 13:34

Město Klimkovice bude mít na konci letošního roku vyměněno 70 procent domácích kotlů za moderní, ekologické. Dalších 34 domácností totiž letos žádá dotaci na nové kotle, přitom polovina rodinných domů už je vyměnila v minulých letech.

Sedmdesát procent domácích kotlů budou mít Klimkovice letos vyměněno
Foto: Klimkovice
Popisek: Starosta Klimkovic Zdeněk Husťák (ČSSD)

„Původně jsme měli v rozpočtu vyčleněno na kotlíkové dotace pro letošní rok 150 tisíc korun. Nepočítali jsme, že toto kolo kotlíkových dotací bude pro občany tak zajímavé. Ale občané umí moc dobře počítat. Takže když přišla tak velká vlna zájmu, částku jsme zvýšili,“ uvedl místostarosta Jakub Unucka.

V březnu zastupitelé jednohlasně schválili navýšení rozpočtu na kotlíkové dotace na rovných 500 tisíc korun.

„Kvalita ovzduší je pro nás jako lázeňské město naprostou prioritou. S opozicí jsme v tomto směru dlouhodobě zajedno a podle průzkumů nás v této snaze podporuje i většina občanů města,“ doplnil starosta Zdeněk Husťák.

Uvolnit peníze navíc si Klimkovice mohly dovolit, protože ušetří na rekonstrukci Sokolovny. Městu se podařilo získat na ni dotaci ve stoprocentní výši, přitom původně počítalo s příspěvkem, který by pokryl maximálně 80 procent nákladů.

Ke kotlíkové dotaci, kterou žadatelé dostanou z krajského úřadu, bude město přidávat chybějících 10 procent, tedy až 15 tisíc korun. Majitelé rodinných domů si tak mohou kotel pořídit v podstatě zdarma. Na překrytí doby mezi uhrazením nového kotle a vyúčtováním dotace navíc město může zájemcům poskytnout bezúročnou půjčku.

„Mnozí lidé nemají naspořeno několik desítek tisíc korun, aby si mohli vyměnit kotel. Půjčka, která je při splacení v letošním roce bez úroků, je pro ně řešením,“ řekl Jakub Unucka.

Půjčky a dotace na kotle Klimkovice poskytovaly ke kotlíkovým dotacím ze Státního fondu životního prostředí a z rozpočtu Moravskoslezského kraje už v minulých letech. Díky tomu se do konce roku 2015 podařilo ve městě vyměnit 50 procent domácích kotlů, přitom průměr v celém Moravskoslezském kraji byl 10 procent.

Vedení Klimkovic věří, že všechny kotle ve městě budou s přispěním dotací vyměněny nejpozději do roku 2022, kdy začne v souladu s legislativou Evropské unie platit zákon, který nebude umožňovat provoz neekologických kotlů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…