Semily: Informační systém pro novou školku navrhli studenti pražské UMPRUM

28.01.2022 17:52 | Tisková zpráva

Tak jako u většiny veřejných i soukromých objektů, tak i v případě nové Mateřské školy Treperka a waldorfské Semily, která bude do provozu uvedena v letošním roce, bylo třeba během realizace řešit orientační a navigační systém budovy.

Semily: Informační systém pro novou školku navrhli studenti pražské UMPRUM
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Ten v sobě zahrnuje především návrh více jak 100 motivů (obrázků) pro děti umístěných v šatně a umývárně, zároveň ale i povinné označení školky, kontaktní údaje, označení jednotlivých místností, označení hydrantů a hasicích přístrojů umístěných ve vestavěných skříních, atd. Ačkoli se návrhem informačního systému mohla zabývat některá z reklamních či grafických agentur, vedení města Semily rozhodlo jinak. Příležitost dostali budoucí mistři grafického designu.

Před započetím prací se studenti z oboru Grafický design a vizuální komunikace vydali za dětmi přímo do školky a nechali je kreslit obrázky dle vlastní fantazie.

"Budova nové mateřské školy je mimořádným architektonickým počinem a její návrh vzešel z architektonické soutěže.To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli při tvorbě informačního systému dát příležitost studentům UMPRUM (Vysoká uměleckoprůmyslová škola v Praze) z oboru Grafický design a vizuální komunikace," říká Ing. Vladimír Bělonohý, vedoucí odboru rozvoje a správy majetku města Semily. "Vysoká uměleckoprůmyslová škola v Praze patří mezi prestižní školy ve svém oboru, navíc jsme za srovnatelné náklady jako v případě profesionálních studií, měli možnost získat hned 4 návrhy. I proto jsme se rozhodli jít touto cestou."

Celkové náklady ve výši 150 tis. Kč bez DPH jsou součástí rozpočtu na realizaci mateřské školy a  zahrnují nejen zmíněné 4 návrhy, ale i vlastní realizaci systému a především tzv. logomanuál. Ten představuje knihu s grafickými symboly a návrhy pro další využití, např. tvorbu webových stránek, návrh hlavičkového papíru, obálek, vizitek a mnoho dalšího.

Celkem 18 studentů z různých ročníků se rozdělilo do čtyř týmů. Mezi nimi byli i studenti ze zahraničí (Japonsko, Německo, Ukrajina, Brazílie). Za první semestr (říjen-prosinec) zpracovali své návrhy a ty následně představili na půdě školy. Následovalo hodnocení poroty složené ze zástupců města, architekta projektu a zástupců školy. Každý z představených návrhů měl svoji unikátní myšlenku a byl naprosto odlišný od ostatních. Přesto se na vítězi téměř jednohlasně shodli všichni porotci.

Vítězný tým na počátku prací navštívil děti přímo ve školce a nechal je jednak kreslit obrázky dle fantazie, ale zároveň jim poskytl předlohy k dokreslení. Ze všech kreseb poté  vybral opakující se tvary a z nich sestavil obrázky motivů pro děti. Mezi nimi se objevila především zvířátka, dále květiny a nejrůznější ovoce. Zmíněné opakující se tvary pak tým promítl i do návrhů polepů na prosklené plochy vstupních dveří, na vizitky, hlavičkový papír, atd.

Jako materiál pro značení členové týmu zvolili keramickou podložku, na které je obrázek nakreslen. Předmětem návrhu dále bylo i značení jednotlivých dveří.

"Zde je připraveno jak vizuální tak textové označení vyrobené z překližky. Finální rozhodnutí o způsobu označení bude předmětem dalších jednání," vysvětluje Ing. Bělonohý. "V současné době probíhá zkouškové období a během února nás čeká schůzka nad upřesněním návrhu."

V dalším semestru studenti celý návrh vyrobí a vlastní instalace proběhne do konce května t.r.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…