Semily: Semilské nádraží prochází rekonstrukcí

19.12.2022 10:13 | Tisková zpráva

Po kompletní rekonstrukci nádražní budovy, která proběhla v roce 2019, se semilské nádraží v průběhu příštího roku dočká rozsáhlé rekonstrukce nástupišť.

Semily: Semilské nádraží prochází rekonstrukcí
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

V rámci stavby bude obnovena 4. staniční kolej, u níž vyroste nové nástupiště, zároveň proběhne obnova 2. a 1. staniční koleje. Nástupiště, které nově vznikne u 1. koleje, by mělo plynně navázat na plánovaný autobusový terminál. Obě nástupiště bude spojovat nový podchod v místě toho původního. Stávající odstavné koleje pro nákladní dopravu budou sneseny, nákladní doprava se pak přesune do severní části stanice, kde se položí i nová kolej. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35222 lidí

„V průběhu stavby bude použita technologie mostního provizoria tak, aby došlo k co nejmenšímu omezení železniční dopravy a cestujících,"  sdělil Ing. Martin Turek ze Správy železnic. "Náhradní autobusová doprava bude zavedena pouze na několik týdnů v průběhu června a během rekonstrukce přejezdu v Nádražní ulici."

Plochy u nádražní budovy a u stávajícího skladiště se během stavby promění na staveniště, pro cestující proto vzniknou i obchozí trasy. V průběhu budování podchodu pak bude přístup na nádraží umožněn pouze po železničních přejezdech na koncích stanice. Parkování osobních vozidel na těchto plochách po tuto dobu možné nebude.

Ve výběrovém řízení na realizaci stavby, kterou zastřešuje Správa železnic, zvítězila společnost SWIETELSKY Rail CZ. Stavba byla zařazena do financování z evropského fondu obnovy RRF (Recovery and Resilience Facility), a to s předpokládanými celkovými náklady ve výši 195 milionů Kč.

„Přípravné práce započaly již v prosinci t.r., dle předpokladu by stavba měla být ukončena v říjnu 2023," říká starostka města Semily Bc. Lena Mlejnková. "Stavba s sebou pochopitelně přinese některá dočasná omezení, nicméně na jejím konci získá semilské nádraží zcela novou tvář."

Zdroj: Semilské noviny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

7:04 Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

Další část infrastruktury spojené s modernizací železniční trati je před dokončením. Okružní křižova…