Semily: Unikátní věšadlový most v Bystré je Památkou roku 2017

08.05.2018 13:50

Památkou roku 2017 se po dokončené dvouleté opravě stal unikátní věšadlový most v Bystré nad Jizerou. Rozhodlo o tom Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Semily: Unikátní věšadlový most v Bystré je Památkou roku 2017
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Památkou roku 2017 se po dokončené dvouleté opravě stal unikátní věšadlový most v Bystré nad Jizerou. Rozhodlo o tom Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které soutěž s názvem Památka roku vyhlásilo již popáté.

Bysterský most je unikátním zástupcem klasické trojúhelníkové věšadlové mostní konstrukce v celém středoevropském prostoru. Jeho jedinečnost spočívá nejen ve způsobu stavby a pracovních postupech, ale také v použitém materiálu. V roce 1922 si ho nechal postavit místní mlynář Janoušek, který trval na dovozu hlavních mohutných trámů pro svou kvalitu až z Vítkovic v Krkonoších.

Všechny práce probíhaly v souladu s odbornými posudky NPÚ

Oprava mostu, která započala v roce 2016, stála bezmála pět milionů korun - Liberecký kraj se na opravě podílel částkou 3 850 000 korun, zbývající peníze šly ze státní kasy prostřednictvím ministerstva kultury. Most ze dřeva přes řeku Jizeru, dlouhý 24 metrů, musel být před započetím prací s pomocí jeřábu přemístěn na louku u blízkého mlýna a po celkové opravě nosné konstrukce, opláštění a střechy byl opět jeřábem přenesen na místo původní. Všechny práce na opravě mostu probíhaly citlivě v souladu s odbornými posudky Národního památkového ústavu, prac. v Liberci, a nad celou stavbou bděl autorský dozor ve spolupráci s odborem památkové péče.

"Most v Bystré je kulturní památkou, zapsanou do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky," říká Mgr. Roman Hedvičák, pracovník památkové péče MěÚ Semily. "Nyní jej Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v závěru března vyhlásilo jako vítěze celostátního kola soutěže Památka roku 2017 v kategorii velká realizace, což je poctou jak pro majitele mostu, tak i pro prováděcí firmu, projekci a další zúčastněné včetně státní památkové péče."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…