Slaný: Část stavby obchvatu silnice I/16 zprovozněna

05.01.2020 6:32

Kamionová doprava má, kromě zásobování, vjezd do historického města Slaný odteď zakázán.

Slaný: Část stavby obchvatu silnice I/16 zprovozněna
Foto: archív Slaný
Popisek: Slaný

Kamionová doprava má, kromě zásobování, vjezd do historického města Slaný odteď zakázán. Přibližně 3000 kamionů denně tak bude odkloněno po nově zbudovaném obchvatu silnice I/16 vedoucího kolem města v délce úseku 6,7 km. Přeložka silnice I/16 na trase Velvary – Slaný začala být budována v prosinci 2017 a hotova má být do konce září roku 2020. Celková délka obchvatu bude 13,3 km s  investicí státu ve výši téměř 747 milionů Kč bez DPH za celou stavbu. 

Silnice I/16 propojuje úsek mezi dálnicemi D7 a D8 a nahrazuje severní část Pražského okruhu D0, jehož výstavba je zatím v nedohlednu. Stavbu vítají nejenom Slaňáci, ale také okolní obce, které byly dlouhé roky enormně zatíženy tranzitní dopravou.  „Dosud centrem města Slaný projíždělo přibližně 10000 aut z toho téměř 3000 kamionů. Věříme, že nám obchvat výrazně pomůže zlepšit zejména životní prostředí a dále zvýšit komfort pro naše obyvatele, kteří roky trpěli vibracemi, hlukem a emisemi z provozu tranzitní dopravy“ uvádí starosta města Martin Hrabánek. Centrum města se tak stane zaslouženou klidovou zónou a i celková bezpečnostní situace na přetížených křižovatkách, nejenom ve městě, by se měla zlepšit.

Zástupce hlavního investora stavby – ředitel Ředitelství silnic a dálnic poděkoval za spolupráci zhotoviteli stavby – společnosti STRABAG, a.s. díky jejichž pracovníků se zprovoznění podařilo zkrátit a ulehčit tak městu Slaný od kamionové dopravy. Zástupce zhotovitele stavby následně poděkoval především všem lidem, kteří se na stavbě podíleli, a ve svém projevu zdůraznil, že úsek je zprovozněn o celých 339 dnů dříve, než bylo původně plánováno i přes neplánované změny díky archeologickým nálezům.

Starosta města Slaný Martin Hrabánek na závěr poděkoval za vstřícné jednání, ochotu, a iniciativu investorova stavby, ale především zhotovitele, kterým se podařilo přesunout stavební kapacity do naší části obchvatu a tento úsek dokončit. Dále zavzpomínal na bývalého starostu Ivo Rubíka, který dlouhodobě aktivně usiloval o to, aby se tato stavba vrátila zpět k prioritním realizacím.

V souvislosti se zprovozněním části obchvatu u Slaného nyní město plánuje postupně opravit komunikace, které nebylo možné z důvodu vysoké intenzity nákladní dopravy realizovat.  Opravy některých silnic a místních komunikací, které byly poškozeny stavbou obchvatu, má v plánu realizovat Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Nejvytíženějším a nejdůležitějším úsekem je ve Slaném kruhový objezd na styku silnic II/118, III/00724 a silnice III/00724 v ulici Pražská. Stavební stav těchto komunikací je několik let kritický. Město Slaný již požádalo vlastníka komunikací - Středočeský kraj a správce silnice Krajskou správu a údržbu silnic Středočeského kraje o zařazení oprav do svého rozpočtu.

Stavba, mimo jiné, přinesla i bohaté archeologické nálezy.  Archeologové z Akademie věd České republiky odkryli nejrozsáhlejší sídelní aglomeraci od doby halštatské do doby bronzové a dále nejrozsáhlejší pohřebiště kultury se zvoncovitými poháry na území Čech. V druhé polovině příštího roku se můžeme těšit na výstavu nalezených artefaktů, kterou Město Slaný připravuje ve spolupráci s AV ČR již nyní.

Slavnostního aktu zprovoznění se zúčastnili: za zhotovitele stavby společnost STRABAG a.s.– předseda představenstva společnosti pan Ing. Ondřej Novák; hlavní investor stavby – generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic České republiky pan Ing. Karel Mátl; za Město Slaný – starosta pan Martin Hrabánek (ODS), místostarosta pan Radek Vondráček (ANO), vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství pan Tomáš Černický; manželka zesnulého starosty Ivo Rubíka, díky jehož aktivitě byla stavba vrácena do zásadních projektů k realizaci; radní a zastupitelé města Slaný; starostové okolních obcí, zástupci médií a veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…