Slaný: Slánští profesionální hasiči slaví 50. výročí

16.09.2020 10:13

Výstava zachycující padesátiletou historii profesionálního sboru ve Slaném je pro veřejnost k vidění v budově Městského úřadu ve Velvarské ulici ve Slaném do konce září. Vstup zdarma.

Slaný: Slánští profesionální hasiči slaví 50. výročí
Foto: archív Slaný
Popisek: Slaný

Městský úřad ve Slaném poskytl zázemí pro výstavu, která mapuje padesátiletou historii profesionálních hasičů ve Slaném. Ke zhlédnutí je několik závěsných panelů  s unikátními dobovými fotografiemi, které nabízí pohled od vzniku profesionální jednotky v roce 1970 do současnosti. Výstava potrvá do konce září. Poté bude přesunuta na hasičskou stanici ve Slaném. Vstup pro veřejnost je zdarma.

„Slánská hasičská stanice je jednou z 33 stanic Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, která organizačně náleží do struktury územního odboru Kladno“ uvedl plk. Ing. Tomáš Hradil, ředitel územního odboru Kladno HZS Středočeského kraje. Na Slánsku funguje 15 jednotek dobrovolných hasičů např. v Plchově, Klobukách, Zlonicích, Smečně, Vraném atd. Nejstarší sbor je ve Velvarech. Zálohu slánským hasičům dělají zejména při dopravních nehodách především hasiči ze Zlonic.

Starosta města Slaný pan Martin Hrabánek, poděkoval za přístup a profesionalitu, s kterou svoji odpovědnou a zejména psychicky namáhavou práci dělají příslušníci slánského sboru a zdůraznil jejich nezastupitelnou roli při záchraně lidských životů i v ochraně majetku. Zároveň vyjádřil lítost nad zrušeným rozsáhlým programem, který si pro slánskou veřejnost i pamětníky hasiči připravili, a který byl zrušen s ohledem na možná rizika šíření nákazy COVID-19.

Budova hasičské stanice v Lázeňské ulici byla přistavena v 70. letech k již existujícímu Hasičskému domu, který byl postaven v roce 1940.  plk. Ing. Miloslav Svatoš – ředitel HZS Středočeského kraje poděkoval prostřednictvím velitele slánské stanice celé jednotce za odváděnou práci a činnost a popřál slánským hasičům hodně zdaru v pracovním i rodinném životě.

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje vydal ke svému jubileu limitovanou edici almanachu, který obsahuje množství zejména dobových fotografií. Ukázku těchto unikátních fotografií nabízí tato výstava. Návštěvníci mohou zhlédnout fotografie např. ze stavby stanice Slaný, dobovou i současnou hasičskou techniku anebo vybrané fotografie ze zásahů jednotky.

Na zahájení výstavy byli přítomni starosta Slaného pan Martin Hrabánek, místostarosta Radek Vondráček,

tajemník městského úřadu pan Jaroslav Brabec, ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pan Miloslav Svatoš, Tomáš Hradil – ředitel územního odboru Kladno, Hasičského záchranného sboru  a velitel stanice Slaný pan Petr Vejražka, Hasičský záchranný sbor, Územní odbor Kladno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…