Slavkov u Brna: Město snižuje ceny tepla

28.02.2017 19:51

Díky společným nákupům energií s příspěvkovými organizacemi a vhodně zvolenému termínu město loni vysoutěžilo výhodné ceny zemního plynu a elektrické energie.

Slavkov u Brna: Město snižuje ceny tepla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Tento fakt potěší především odběratele tepla z kotelny na Zlaté Hoře, kde již několik let cena tepla postupně zdražovala, současně s klesající spotřebou odběratelů. Díky nízké ceně zemního plynu tak především rodinné rozpočty ušetří přibližně deset procent nákladů na 1 GJ tepla. Například průměrná domácnost s bytem o výměře 65 metrů čtverečních tak v roce 2017 oproti vyúčtování z roku 2015 může ušetřit přibližně 1.000 korun.

Cena přitom může být v budoucnu ještě nižší. „V tomto roce provedeme kompletní rekonstrukci stárnoucí plynové kotelny vybudované v roce 1997. Investice ve výši 4 milionů korun pokryje téměř kompletní obnovu strojního zařízení kotelny, jež zajistí efektivnější provoz a úspory do budoucna. Zařízení navíc bude připraveno pro možnost rozšíření provozu o kogenerační jednotku. Ta díky výnosům z prodeje elektřiny a tepla a státem přidělené podpory, může náklady ještě více snížit.“ uvedl Vojtěch Lstibůrek z odboru správy majetku, investic a rozvoje.

Podle starosty Michala Boudného je zásadní, aby cena tepla z městských kotelen mohla konkurovat jiným zdrojům vytápění a přibližovala se cenám tepla v jiných městech. „Abychom mohli udržet centrální systém zásobování, musíme reagovat na vývoj na trhu. Proto jsme se loni zapojili do soutěže na společný nákup energií a výsledek nás mile překvapil - díky tomu se nám podařilo snížit cenu plynu o 41 procent. Levnější plyn tak spotřebovávají nejen městské kotelny, ale také městský úřad nebo technické služby.“ upřesnil starosta Michal Boudný.

Mimo kotelny na Zlaté Hoře město Slavkov u Brna provozuje ještě další plynové kotelny vytápějící například areál Polikliniky, Dům s pečovatelskou službou na ulici Polní, kotelnu pro tři bytové domy na sídlišti Nádražní, společenský dům Bonaparte, administrativní budovu na Koláčkově náměstí a kotelny pro všechny budovy Městského úřadu.

1 GJ tepla na Zlaté Hoře stál v loňském roce 748,71 korun. Pro rok 2017 je cena stanovena na 663,19 Kč/GJ včetně 15% DPH u SBD Žuráň je nutné k ceně přičíst platby za elektrickou energii spotřebovanou předávací stanicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…