Sokolov: Město přispělo k záchraně historické hutě

02.10.2020 9:15

Na záchranu historické hutě v Šindelové poskytlo město Sokolov v uplynulých čtyřech letech celkem 175 000 korun. Většina z této částky posloužila hlavně na stavební práce.

Sokolov: Město přispělo k záchraně historické hutě
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Obnova historické památky skončila v pátek 25. září, o den později byl areál otevřen pro veřejnost. Vysoká pec v objektu z roku 1818 měla výšku asi 11 metrů a za 24 hodin dokázala vyprodukovat až 2,5 tuny surového železa. Spolek usilující o záchranu významné technické památky vznikl v roce 2015.

První dotaci na obnovu staré hutě poskytlo město Sokolov v rámci individuální dotace v roce 2017, jednalo se o částku 100 000 korun a peníze byly určeny na zastřešení objektu. V dalších třech letech představovala dotace od města vždy 25 000 korun. Spolek zachraňující významnou technickou památku je použil například na doplnění zdiva dmýchárny, měřírny včetně spárování a zajištění vrcholu zdiva proti vodě, konzervaci nebo na přípravu a realizaci deponie pro uložení zbylých kamenů z huti. Poslední letošní dotace směřovala na informační dotykový panel s prezentací historie pece v Šindelové.

Obnovená historická huť v Šindelové.Obnovená historická huť v Šindelové.Obnovená historická huť v Šindelové.Obnovená historická huť v Šindelové.Obnovená historická huť v Šindelové.

Zástupci města, starostka Renata Oulehlová a místostarosta Jan Picka, se zúčastnili oficiálního zakončení záchranných prací. Pro Sokolov přitom převzali od Spolku pro zachování hutě v Šindelové Pamětní list u příležitosti dokončení záchranných prací a slavnostního otevření nemovité kulturní památky s celým názvem Areály bývalých železáren s vysokou pecí v Šindelové.

Spolek získal na záchranu památky několikamilionovou dotaci z Ministerstva kultury, pomohl i Karlovarský kraj, sponzoři, dobrovolníci a rovněž některá města a obce. Zpočátku bylo třeba zbytky vysoké pece zbavit náletových dřevin. Poté se objekt postupně dozdíval, věž se ocitla pod střechou a obnoven byl rovněž zbytek přípravny hutě. Pod střechou vysoké pece vznikla i zajímavá vyhlídka po okolí.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…