Sokolov: Památný jilm přežil i nehodu, zabila ho až grafióza

04.02.2022 18:35 | Tisková zpráva

Výraznou krajinnou dominantou byl po mnoho let solitérní jilm drsný, který rostl v Sokolově u silnice mezi čerpacími stanicemi ONO a RoBIN Oil. V roce 2005 byl vyhlášen památným stromem, v roce 2013 přežil čelní náraz auta. Bohužel nezvládl útok grafiózy, která ho nakonec zahubila.

Sokolov: Památný jilm přežil i nehodu, zabila ho až grafióza
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Městský úřad Sokolov, odbor životního prostředí, proto oznamuje, že musí být v nejbližší době pokácen. Jilm drsný s nízkým válcovitým kmenem a hustou korunou tvořenou třemi silnými kosterními větvemi má obvod 380 cm, výšku 20 m (měření z roku 2008). Svými rozměry patřil mezi největší jilmy v Karlovarském kraji.

Zhoršující se stav stromu byl orgánem ochrany přírody sledován pravidelně v letech 2020 až 2021. Jeho fyziologická vitalita se v tomto období rapidně zhoršovala. V roce 2020 byla koruna stromu ještě z poloviny olistěná, vloni již byla z větší části odumřelá s ojedinělými zbytky vitality. Orgán ochrany přírody proto zrušil ochranu jilmu a pak, vzhledem k umístění odumírajícího stromu u silnice, povolil jeho pokácení. Pokud tedy půjdete či pojedete třeba o tomto víkendu kolem jilmu, který tady rostl více než sto let, můžete mu dát poslední sbohem.

Grafióza (holandská nemoc) postihující jilmy je způsobena houbou druhu Ophiostoma novo-ulmi, která zamezuje protékání mízy cévami. Důsledkem je nejdříve k odumírání větví, poté celého stromu, který jakoby uschnul nastojato. Opadá z něho kůra a zbyde jen holé dřevo. Houbu přenáší kůrovec bělokaz pruhovaný, živící se celulózou z jilmového dřeva. Celulózu ale neumí rozložit. Proto na sobě „vozí“ houbu, která jí mimo jiné rozkládá. První výskyt grafiózy v Evropě byl zaznamenán v roce 1920 v Nizozemsku. Odtud název holandská nemoc.

A v úvodu zmiňovaná havárie, která patří do kategorie kuriózních? Došlo k ní před devíti lety v pátek 15. února. Na tísňovou linku tehdy zavolal muž a oznámil, že se za deset minut stane nehoda. A to, co oznámil, se také stalo. Auto nabralo vysokou rychlost a čelně do jilmu narazilo. Řidiče, jenž patrně chtěl tímto způsobem skoncovat se životem, záchranáři vyprostili a s těžkými zraněními ho do nemocnice transportoval vrtulník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Projekt „Pomáháme školám k úspěchu“

22:28 Cheb: Projekt „Pomáháme školám k úspěchu“

Město Cheb tento školský projekt finančně podpoří.