Sokolov: Stát musí urychleně začít řešit situaci kolem útlumu těžby hnědého uhlí

19.02.2019 6:32

Prohlášení Rady města Sokolov

Sokolov: Stát musí urychleně začít řešit situaci kolem útlumu těžby hnědého uhlí
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Stát musí urychleně začít řešit situaci kolem útlumu těžby hnědého uhlí na Sokolovsku. Jednohlasně se na tom shodla rada města Sokolov. Podpořila tak prohlášení Hospodářské a sociální rady Sokolovska k hrozícímu zániku pracovních míst v důsledku tlaku na ukončení dobývání i zpracování hnědého uhlí.

Rada města Sokolov si je plně vědoma ekologických aspektů těžby hnědého uhlí a nutnosti snižovat emise skleníkových plynů. Prudký nárůst plateb za takzvané emisní povolenky ale, v souvislosti s růstem dalších plateb státu, jako je například poplatek za dobývání nerostů, přímo ohrožuje existenci několika tisíc pracovních míst ve městě a jeho okolí. Rychlý a neřízený útlum těžby a zpracování hnědého uhlí by přitom ve svém důsledku znamenal pro město Sokolov, i celý Karlovarský kraj, největší sociální otřes od druhé světové války.

Město Sokolov proto intenzivně jedná se zástupci Sokolovské uhelné, Karlovarským krajem i dalšími městy a obcemi regionu o řešení. To však nebude možné bez aktivního přístupu a podpory ze strany státu. Je to totiž stát, kdo každoročně inkasuje z našeho regionu miliardy korun, ať už ve formě výše uvedených poplatků, nebo daní. Bohužel aniž by tyto prostředky alespoň částečně vracel zpět. Opakuje se situace z minulosti, kdy bylo Sokolovsko pouze ekonomicky využíváno, aniž by někoho zajímaly důsledky a budoucnost. A to chceme změnit.

Rada města Sokolov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…