Starosta švýcarského Liestalu navštíví Poličku

25.04.2017 19:51

Letošní zahájení Martinů festu bude opravdu slavnostní. Starosta města Poličky Jaroslav Martinů pozval k návštěvě starostu švýcarského Liestalu Lukase Otta. Poctu Bohuslavu Martinů tak symbolicky vzdají při jubilejním 20. ročníku festivalu starostové měst, kde se Bohuslav Martinů narodil – Polička a kde zemřel - Liestal.

Starosta švýcarského Liestalu navštíví Poličku
Foto: wikipedia
Popisek: Polička.

Lukas Ott se zúčastní zahajovacího dne festivalu v neděli 7. května. Do Poličky přijíždí poprvé, proto do jeho programu patří samozřejmě prohlídka města, včetně rodné světničky Bohuslava Martinů ve věži kostela sv. Jakuba nebo návštěva hradu Svojanova.

Starostové Poličky a Liestalu se poprvé setkali díky pozvání uměleckého ředitele festivalu Martinů Festtage Roberta Kolinskeho v Basileji v listopadu 2015, i zde se zde jednalo o 20. jubilejní ročník tohoto prestižního festivalu. Podání rukou obou starostů v sále Stadtcasino Basel před 1500 diváky bylo velmi symbolické až dojemné, návštěvníci koncertu ocenili toto setkání bouřlivým potleskem.

Poličská delegace měla možnost poté navštívit nejen Liestal, ale i Schönenberg, místo, kde strávil poslední roky svého života Bohuslav Martinů a kde byl po své smrti také pohřben.  V roce 1979 odtud byly ostatky slavného skladatele převezeny do jeho rodné Poličky. Jedná se o magické místo na kopci s nádherným výhledem do údolí a okamžitě se vybavuje pohled z poličské věže a zároveň to, jaký byl Bohuslav Martinů světoběžník, protože z jedné strany údolí je městečko v Německu, z druhé strany městečko francouzské a dům a hrob se nacházejí ve Švýcarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…