Šternberk: Dějiny města budou vystaveny na největším mezinárodním knižním veletrhu

03.08.2023 22:09 | Tisková zpráva

Kniha Dějiny Šternberka bude vystavena na největším mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem! Výtisk publikace byl právě odeslán pořadatelům.

Šternberk: Dějiny města budou vystaveny na největším mezinárodním knižním veletrhu
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Mezinárodní knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem se uskuteční od 18. do 22. října 2023, je nejvýznamnější kulturní událostí svého druhu na světě: každoročně přijede na 7000 vystavovatelů, 100 zastoupených zemí, 10 000 novinářů, 300 000 hostů a vždy jedna země figuruje ve formátu hlavního hosta. O tento post usiluje i Česká republika.

Národní stánek České republiky je organizován z pověření Ministerstva kultury ČR Moravskou zemskou knihovnou v Brně. Přestože kniha čítá na 800 stran, díky využití unikátního a lehkého papíru Sappi Raw (více ZDE) mohla publikace vyjít v jednom svazku. Typ potahu na obálce pak symbolicky odkazuje k německy psané publikaci Geschichte der Stadt Sternberg z roku 1934, která jako první shrnula tehdejší dějiny Šternberka. Klikněte ZDE pro více informací.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6155 lidí

S přípravou knihy o dějinách Šternberka bylo započato již v roce 2017, vydání díla tak završilo šest let práce. Výsledná podoba knihy jak ve své textové, tak obrazové části splňuje ta nejpřísnější kritéria, kladená na tento typ publikací. "Je prvním moderním komplexním podáním dějin Šternberka, který prošel velmi složitým vývojem, do něhož se propsal mimo jiné odsun většiny obyvatel po roce 1945,“ uvedl David Papajík.

Právě etapa Šternberka po odsunu v roce 1945 a německo-české vztahy jsou oblastmi, kterým se dosud podrobněji nikdo nevěnoval. Kniha Dějiny Šternberka vznikla také díky spolupráci s historiky Státního okresního archivu v Olomouci, Vlastivědného muzea v Olomouci, Archeologického centra v Olomouci a Masarykovy univerzity v Brně.

Dějiny Šternberka se prodávají za symbolickou cenu 1296 korun, což je současně rok odpovídající první doložené historické zmínce o městě. Zájemci si knihu mohou zakoupit v Informačním centru Šternberk, v Knihkupectví Lehečková ve Šternberku, v městské knihovně a Expozici času ve Šternberku. K dispozici je pak také ve Skriptárně Vydavatelství UP a na e-shopu VUP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…