Šternberk: Fotopasti monitorují místa, kde vznikají černé skládky

04.12.2018 14:30

Neukáznění občané zahlcují Šternberk černými skládkami i přesto, že mají k dispozici sběrný dvůr a město organizuje svozy velkoobjemových odpadů.

Šternberk: Fotopasti monitorují místa, kde vznikají černé skládky
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Zaměstnanci odboru životního prostředí městského úřadu se proto ve spolupráci s městskou policií zaměří na původce černých skládek ve Šternberku. Pomůžou jim v tom i nainstalované fotopasti na vybraných stanovištích na území města.

Ročně město vynakládá ze svého rozpočtu více než 50 000 korun pouze na likvidaci těchto černých skládek, zaměstnanci skupiny veřejně prospěšných prací několikrát za týden objíždějí město a tyto černé skládky likvidují. Neustálé odstraňování těchto černých skládek stojí město mnoho úsilí, času i energie, které bychom jinak mohli vynaložit jinde.

Nejčastěji skládky vznikají v místech, která jsou dobře dostupná automobilem. Mezi tradičně nejproblémovější lokality patří stanoviště s kontejnery v ulicích Lidická, Potoční, Poděbradova, Závodní, Ořechová a Na Valech, Příkopy, Dolní Žleb, U Horní brány a Nádražní.

Strážníci městské policie budou fotografie z fotopastí vyhodnocovat a řešit původce těchto černých skládek.

Odkládání nepotřebných věcí u popelnic je přestupek

Ačkoliv jsou separační hnízda ve Šternberku vybavená nádobami výhradně na komunální a separovaný odpad, lidé zde stále častěji z vlastní pohodlnosti odkládají i to, co sem vůbec nepatří. Jedná se především o velkoformátové nebo velkoobjemové vyřazené věci z domácností jako je nábytek, kuchyňské linky, velké elektrospotřebiče, podlahové krytiny, sanitární keramiku či stavební suť.

Veškerý takovýto odpad přitom mohou obyvatelé Šternberka zcela bezplatně odložit ve sběrném dvoře společnosti Marius Pedersen a. s., který funguje v ulici Uničovské 64. Provozní doba je každý všední den od 6 do 18 hodin a v sobotu od 6 do 12 hodin. Pravidelně jsou pořádány jarní svozy, kdy jsou po městě umísťovány velkoobjemové kontejnery.

Upozorňujeme: Odkládání starého nábytku koberců nebo sanitární techniky u popelnic je zakázáno. Toto odkládání nepotřebných věcí se považuje, stejně jako v případě zakládání černých skládek v přírodě, za přestupek, za který může být ve správním řízení uložena pokuta až 50 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…