Šternberk: Kamenný kříž na hřbitově v Dalově byl zrestaurován

21.10.2023 22:25 | Tisková zpráva

V říjnu letošního roku prošel kamenný kříž na hřbitově v Dalově restaurátorskou obnovou. Náklady na restaurování činily 135 700 Kč.

Šternberk: Kamenný kříž na hřbitově v Dalově byl zrestaurován
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Město Šternberk na restaurování kamenného kříže získalo dotaci Olomouckého kraje ve výši 30 000 Kč z dotačního programu „Program památkové péče v Olomouckém kraji v roce 2023“ z dotačního titulu „Obnova staveb drobné architektury místního významu“. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

V rámci restaurátorského zásahu bylo mj. provedeno zpevnění poškozeného kamene, biocidní ošetření, očištění povrchu kamene, revize a zajištění prasklin na soklu, odstranění dožitých vysprávek, tmelení kamene, scelující barevné retuše, obnova barevnosti písma a hydrofobizace kamene.

Restaurátorským zásahem došlo k technickému i estetickému zhodnocení kamenného kříže. Restaurátorské práce provedl MgA. Martin Parobek, restaurátor, Šternberk.

Jedná se o pískovcový kříž s korpusem Ukřižovaného Krista na hranolovém podstavci, který je v dolní části členěn mělkou nikou s nízkým reliéfem sv. Jana Nepomuckého. Nad římsou se zvedá zúžená část podstavce, v patě s volutami a na čelní straně s reliéfními symboly eucharistie. Kříž je datován na soklu německým nápisem do roku 1853.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…