Šternberk: Náš klášter je památkou roku Olomouckého kraje

17.02.2017 8:38

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásilo soutěž o cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy: Památka roku 2016. Do soutěže bylo celkem přihlášeno 44 objektů. Za Olomoucký kraj do celostátního kola postoupil bývalý augustiniánský klášter ve Šternberku. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen proběhne v Luhačovicích 23. března 2017.

Šternberk: Náš klášter je památkou roku Olomouckého kraje
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy - budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnoceny mohou být např. zámek, hrad, klášter, jejich areál, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, charakteristická část zástavby, brownfield, veřejný prostor, park...

letecky mesto 460

Reportáž na TV Morava: http://www.tvmorava.cz/clanek/2615/mesto_sternberk_ziskalo_dva_tituly

Všechny informace k soutěži na: http://www.historickasidla.cz/cs/soutez-pamatka-roku-2016/

Informace ke Šternberskému klášteru:

Bývalý augustiniánský klášter patří k nejvýznamnějším památkám města Šternberka a spolu s kostelem Zvěstování Panny Marie tvoří charakteristickou dominantu města. Záměrem města je uchovávat architektonické dědictví a umožňovat trvale životaschopný vývoj historického středu města a zajistit živost a autenticitu historických prostorů a staveb.

Augustiniánská kanonie ve Šternberku byla nejstarší na Moravě. V roce 1371 ji zde založil tehdejší držitel panství magdeburský biskup Albert II. ze Šternberka. Krátce po dokončení výstavby kostela, v roce 1784, však byla historie kláštera násilně ukončena dekretem císaře Josefa II., který jej spolu s mnoha dalšími kláštery zrušil. V bývalém proboštství byla zřízena fara, budovy konventu byly využívány pro školy, kasárna i skladiště. Původní dispozice kláštera značně postupem doby utrpěla nevhodnými zásahy a necitlivými adaptacemi. Tento neutěšený stav trval prakticky až do roku 1991, kdy byl z objektu vystěhován sklad textilu.

V roce 1993 započaly přípravné práce na celkové rehabilitaci významného památkového objektu. Město Šternberk v letech 2015 – 2016 realizovalo kompletní rekonstrukci čtyř místností bývalého augustiniánského kláštera, které jsou součástí prohlídkové trasy a vzhledem k dochované nástěnné a štukové výzdobě patří k jedněm z nejhodnotnějších. V rámci kompletní obnovy došlo k restaurování malířské a štukové výzdoby, byla obnovena historická výmalba stěn, byla provedena oprava podlah, dveří, zárubní a okenních parapetů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…